Életüket kockáztatták a szabadságért

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet a rendőrkapitányság épületében csütörtökön. 

A forradalomra emlékeztek Veszprémben

Az 1956-os forradalom szereplői egyszerű civilből váltak hőssé, hangsúlyozta beszédében Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet a rendőrkapitányság épületében csütörtökön.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) beszédében hangsúlyozta, az események résztvevőit a szabadságvágy és bajtársiasság hőssé tette.

– Egyszerű civil emberek voltak, akik szembe mertek nézni a Vörös Hadsereg félelmetes erejével azért, hogy hazájukért és szabadságukért harcoljanak – fogalmazott a képviselő.

Hozzátette, Veszprém utcáin is eldördültek a fegyverek, több honfitársunk veszítette életét, míg mások a golyózápor között mentették a sebesülteket, életüket kockáztatva. Leszögezte, ezek a tettek erkölcsi alapon nyugszanak, és ezek a cselekedetek bebizonyították azt is, hogy civilként is élhetjük úgy az életünket, hogy abban a becsület, az igazság és a másik megsegítése kiemelt szerepet kap.

Ovádi megjegyezte, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet a forradalom emlékének ápolásával sokat tesz azért, hogy ezek az erkölcsi normák ne tűnjenek el a közösségből. Reményét fejezte ki, hogy az 56-os hősök látják valahonnan, hogy mára megvalósult az az ország, amelyért küzdöttek.

A rendezvényen közreműködött Pintér Zselyke Ida, a Csopaki Református Általános Iskola tanulója, aki Varga Zsolt A pesti srácok című versét szavalta el. A megemlékezést koszorúzás zárta.

Képgaléria itt >>


Forrás: Napló
Kép: Balogh Ákos