Gyulafirátóti rendelő felújítása

 

A projekt címe: 

„Gyulafirátóti rendelő felújítása”

A projekt azonosító száma:

TOP-6.6.1-16-VP1-2017-00001

A kedvezményezett neve:

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

A szerződött támogatás összege: 70.000.000 forint

A projekt összköltsége: 70.000.000 forint

A támogatás mértéke %-ban: az elszámolható költségek 100 %-ka

A projekt zárás tervezett időpontja: 2018. november 30.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt bemutatása:

A „Gyulafirátóti rendelő felújítása” projekt keretében Veszprém MJV Gyulafirátót városrészében a felnőtt és a gyermek háziorvosi ellátást, illetve iskola-egészségügyi szolgálatot biztosító orvosok munkavégzési, feladat ellátási körülményeit, szolgáltatási és infrastrukturális feltételei újulnak meg a rendelők fejlesztésével.

A 11/0059. felnőtt háziorvosi körzet lakosságát Dr. Szabó Tamás háziorvos, az 1. számú gyermek háziorvosi körzet lakosságát Dr. Dékán Annamária háziorvos látja el.

Veszprém MJV Önkormányzatának 20/2016. (VI. 29.) számú rendeletében foglaltak szerint a felnőtt háziorvosi körzethez, illetve a 17/2012. (III. 30.) számú rendeletében foglaltak szerint a gyermekorvosi körzethez tartozó közterületek: Alsó-újsor, Alsóharaszt utca, Bosnyákárok utca, Eplény vasútállomás külterület, Eresztvényi utca, Faiskola utca, felső-újsor, Forrás utca, Füzesi út, Gyökeres utca, Hajmáskéri utca, Halastói út, Hamuház utca, Haraszt utca, Kálvária utca, Káposztáskert utca, Kastély utca, Kastélykert, Kerti utca, Kincsási utca, Kisvölgyi utca, Kolostori utca, Középhát utca, Kövesdombi utca, Külterület-Gyulafirátót, Magyali utca, Mikládi utca, Német utca, Pásztor utca, Pogánytelki utca, Posta utca, Prépost utca, Répavölgyi utca, Sóskaárok utca, Szőlőhegy utca, Tikhegyi út, Torzsa utca, Újkuti utca, Vadász utca, Vakcsai utca, Vizi utca, Zirci utca.

A felújítandó gyulafirátóti orvosi rendelő több alapellátási funkciót összevonva biztosítja a felnőtt és gyermek háziorvosi ellátást és az iskola-egészségügyi szolgálatot.

A projekt átfogó célja az alapellátás fejlesztése. Specifikus cél a jogszabályoknak, egészségügyi szabályzóknak mindenben megfelelő, a lakossági igényeket kielégítő, korszerű, színvonalas infrastruktúrájú rendelők kialakítása, melyben több alapellátási funkció, felnőtt és gyermek háziorvosi ellátás, illetve iskola-egészségügyi szolgálat kap helyet.

A kitűzött célértékek: 2 db fejlesztett háziorvosi praxis, 2 db felújított rendelő és kiszolgáló helyiségei, illetve a jobb ellátásban részesülő lakosság (száma: 3180 fő), mely célértékek a Veszprém-Gyulafirátót, Posta utca 32-34. szám alatti rendelők infrastrukturális fejlesztés révén lesznek elérhetőek.

A jelenlegi épületegyüttes két részből áll, a Posta utcából nyíló, korábban felújított, korszerű védőnői egységből (mely épületrész jelen pályázatban nem érintett), illetve a Forrás utcai részben található korszerűtlen, már az 1980-as években felnőtt- és gyermekorvosi rendelőként funkcionáló épületrészből.

Az épületrész szerkezetileg jó állapotban van, de energetikailag korszerűtlen, a homlokzat és a padlásfödém hőszigetelése, a homlokzati nyílászárók cseréje szükséges. Az orvosi rendelőket tartalmazó épületrész és a hozzá tartozó parkoló akadálymentesítése sem megoldott, az elavult épületszerkezetek és hálózatok: belső padlók, falburkolatok, belső ajtók, elektromos hálózatok, gépészeti rendszer, szaniterek, fűtési hőelosztók bontása és újraépítése nemcsak indokolt, hanem a betegek, ellátottak, illetve a szolgálatot végző orvosok, asszisztensek egészsége érdekében és igényei szerint is cserélendő.

Az építési tevékenység során az energetikai korszerűsítés, az akadálymentesítés, elavult szerkezetek és hálózatok korszerűsítése fog megvalósulni.

Energetikai korszerűsítés

Az épület hőszigeteletlen homlokzati falai és padlásfödémére hőszigetelés elhelyezése, valamint a korszerűtlen homlokzati nyílászárók cseréje történik meg.

Akadálymentesítés

Jelenleg csak a védőnői egységben biztosított az akadálymentes parkolás és közlekedés. A másik két egység bejárati részénél a meglévő parkolóban akadálymentes parkoló kialakítása fog megvalósulni. A bejáratok és az épületen belüli közlekedési útvonalak akadálymentesítésre kerülnek, valamint akadálymentes mosdók kerülnek kialakításra.

Egyéb korszerűsítések, felújítások

Az elavul épületszerkezetek és hálózatok lebontásra és újraépítésre kerülnek. Ennek keretében a belső padló és falburkolatok, belső ajtók, elektromos erős- és gyengeáramú hálózatok, gépészeti rendszer vezetékezései, szaniterei és a fűtési hőleadók korszerűsítése fog megtörténni. 

 

 
    Európai Uniós projektek

     Civil ötletbörze – 2004/2007