Völgyikút utcai idősek otthona energetikai megújítása

A projekt legfőbb célkitűzése az intézmény olyan fejlesztése, mely a földgázenergia felhasználásának csökkentésével költségmegtakarítást eredményez.

 

A projekt címe:

„Völgyikút utcai idősek otthona energetikai megújítása”

A projekt azonosító száma:

TOP-6.5.1-16-VP1-2018-00002

A kedvezményezett neve: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

A szerződött támogatás összege: 134 273 196 Ft

A támogatás mértéke %-ban: 100 %

A projekt zárás várható időpontja: 2021. szeptember 30.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg az Új Széchenyi Terv Terület- és településfejlesztési Operatív Programjának keretében.

A projekt tartalmának bemutatása:

A projektben Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában álló, Völgyikút utca 2. szám alatti Idősek otthona épületének energetikai-hőtechnikai korszerűsítésére kerül sor.

A projekt legfőbb célkitűzése az intézmény olyan fejlesztése, mely a földgázenergia felhasználásának csökkentésével költségmegtakarítást eredményez. Ebben a pályázati konstrukcióban lehetőség nyílik az épületek hőtechnikai paramétereinek jelentős javításával a földgázenergia felhasználásának csökkentésére. A beruházás tehermentesíti a környezetet, a felhasznált energia mennyiségének csökkenése a CO2 és üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését eredményezi.

A projekt szakmai tartalma 4 fő részből áll:

I.          Az épület külső oldali hőszigetelése
II.         Az épület külső nyílászáróinak cserélése
III.        A tetőfödém hőszigetelése
IV.        Naperőmű létesítése

I. Az épület külső oldali hőszigetelése

A jelenlegi falszerkezet nem teljesíti a vonatkozó rendelet költségoptimalizált követelményszintjét, rossz a hőszigetelő képessége, ezért jelentős hőveszteséget okoz. A fejlesztés során az épületre homlokzati hőszigetelés kerül fel homlokzati színezéssel takarva. Az anyag javítja a mélyszerkezet hőszigetelő képességét, mely így teljesíti a rendelet költségoptimalizált követelményszintjét.

A szerkezet páraáteresztő képessége megmarad, ezáltal az épület hőtechnikai adottsága jelentősen javul és az állagmegóvása is teljesül. A falszerkezetet 12 cm vastag EPS homlokzati hőszigetelő rendszert kap, a káváknál 3 cm vastag befordulással. A lábazati részen 14 cm vastag XPS hőszigetelő rendszer készül. A teljes hőszigetelendő felület ~ 1710 m2.

II. Az épület külső nyílászáróinak cserélése

A lakótéri részeken korábban cserélt nyílászárók kivételével a jelenlegi ablak- és ajtószerkezetek egyike sem teljesíti a rendelet költségoptimalizált követelményszintjét, rossz a légzárása és a hőszigetelő-képessége, ezért jelentős hőveszteséget okoz. A projekt keretében a jelenlegi nyílászárók egy korszerű (U=1,15-re) típusra történő cseréje valósul meg, amely javítja a szerkezet hőszigetelő és légzárási képességét jelentős költségmegtakarítást eredményezve. A projektben 1 db főbejárati ajtó és 17 db új műanyag nyílászáró kerül beépítésre, közel 82 m2 területtel.

III. A tetőfödém hőszigetelése

A komplex épületenergetikai fejlesztés részeként a tetőfödém hőszigetelést valamint új, csapadékvíz elleni szigetelést kap.

A födém 10 cm vastag PIR hőszigetelő rendszert kap, erre jön még az átlagosan 6 cm vastag PIR lejtést adó hőszigetelő réteg.

A csapadékvíz elleni szigetelés 1,5 mm vastag lágy PVC anyaggal történik, 2 rétegben.

Az érintett tetőfelület 915 m2.

Az attika hőszigetelése 112 m2 felületen 5 cm vastag PIR szigetelőanyaggal történik.

IV. Naperőmű létesítése

A telepítendő fotovoltaikus HMKE DNy-i tájolással az épület lapostető szerkezetére telepítendő. A mintegy 38,76 kWp teljesítményű rendszer, 40 kW hálózatra csatlakozó inverterrel telepítve éves szinten várhatóan 44 700 kWh/év (primer energiában 111,75 MWh/év) villamosenergia állítható elő megújuló energiából.

Az épület energetikai minőség szerinti besorolása jelenleg EE (átlagosnál jobb) minősítésű, az épület a korszerűsítést követően BB (közel 0 energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő) energetikai minőségűvé válik.

A projektben megvalósul az épület részleges akadálymentesítése a főbejárati, középen nyíló ajtó akadálymentes aszimmetrikusan felnyíló ajtóra történő cseréjével, illetve a közösségi terek (folyosók, társalgó) burkolatának taktilis vezetősávval történő felragasztásával.