Fedezd fel a veszprémi tornyok titkát!

Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban, mely megannyi programot kínál a történelem, az építészet, a színház, a zene és a művészetek iránt érdeklődőknek.

Légy részese az élménynek, melyet A királynék városa adhat! 

Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban, mely megannyi programot kínál a történelem, az építészet, a színház, a zene és a művészetek iránt érdeklődőknek.

Légy részese mindannak az élménynek, melyet A királynék városa adhat! 

1. Tűztorony

Több mint 200 éves Veszprém egyik legjellegzetesebb tornya, mely a város egyik szimbólumává nemesedett, épületét új külsővel és új szerepkörrel ruházta fel.

1814. október 27-én Veszprém polgárai lelkesen ünnepelték az akkori Piactér szomszédságában álló, felújított őrtornyot, amely akkorra megkerülhetetlen szereplőjévé vált a város életének. A toronyról még a 19-20. század fordulóján is tartotta magát az a téves elképzelés, hogy valaha minaret volt, ahonnan a török időkben a müezzin imára hívta a mohamedánokat. A valóság ezzel szemben, hogy a korábban várvédő funkciót betöltő vigyázótornyot a 19. század folyamán tűzvédelmi feladatokkal is kiegészítették, innen ered a manapság is használatos Tűztorony név.

2. Szent István (ferences) templom

A Szent István tiszteletére felszentelt templom eredetileg barokk homlokzattal, kis huszártoronnyal épült, azonban 1909. április 2-án egy tűzvész miatt helyre kellett állítani, ekkor kapta neogót tornyát és a ma is látható egyszerű homlokzatát.

A templom szentélye alatti kriptában alussza örök álmát Ányos Pál költő (+1784). A rendház copf stílusú faragott bejáratán ez a felirat olvasható: „Providentiae divinae sacrum”, ami annyit jelent: Isteni gondviselésnek szentelve.

3. Szent Imre (piarista) templom

A Vár utca 810. szám alatt áll az 1711-től tanító piarista rend egykori iskolarendház-templom együttese. Az iskola alagsora és földszintje Mária Terézia támogatásával épült 1778-ban. Előbb 1821-ben, majd 1893-ban is kibővítették, jelenlegi formáját 1905-ben nyerte el. Utcai homlokzatán Csikász Imre reliefje mellett Batsányi János költőnk, az intézmény 1956-os mártír tanára, dr. Brusznyai Árpád és a piaristák tiszteletére elhelyezett emléktáblákat találunk.

A Szűz Mária és Szent Imre tiszteletére felszentelt piarista templom ma a város helyőrségi temploma is, színvonalas egyházi kiállításai sok látogatót vonzanak.

4. Szent Mihály-székesegyház két tornya

A Szentháromság téren, a várnegyed szívében találjuk a Szent Mihály-székesegyházat, amelynek korára utal, hogy először a Szent István által 1001-ben kibocsátott pannonhalmi alapítólevében említik. Későbbi oklevelek gyakran nevezik Magyarország legrégebbi székesegyházának, amit régészeti leletek is alátámasztanak, hiszen a kutatások arra utalnak, hogy már a 10. században is templom állt a helyén.

Az évszázadok harcai, tűzvészei sokszor lerombolták, de mindig újjáépítették. A „Basilica Minor” rangot viselő istenháza kövei az ezer év történéseit mesélik egyedi művészettörténeti értékekkel.

A feltételezések szerint Veszprém volt az első (1001-ben már biztosan létező), Szent István által alapított püspökség központja, a város első keresztény temploma is a veszprémi Várban volt. A X. században, Géza fejedelem idején épült Szent Mihály Székesegyház újjáépítése Gizella királyné nevéhez fűződik. A veszprémi székesegyház a királynék koronázó temploma és temetkező helye volt.

Gizella királyné sok időt töltött Veszprémben, az általa építtetett székesegyház mellett, a Gizella-kápolna közvetlen déli szomszédságában épült fel udvarháza, a veszprémi királyi palota, amely a mai püspöki palota helyén állhatott.

Veszprém új látványosságai a történelem, építészet és kultúra kedvelői számára

Veszprém egyik új fejlesztésének köszönhetően most a város jelképeinek számító tornyai testközelből, embernagyságúnál is nagyobb makett kiállításon elevenednek meg.

A várnegyed tövében, a Deák Ferenc utcában található új épületek egyikében kapott helyet a „Veszprém tornyai” című makett kiállítás, mely egyedülálló módon enged betekintés a tornyok titkába. Megismerheted az épületek történetét, miközben a hatalmas makettek különleges élményt kínálnak azoknak, akik érdeklődnek a történelmi épületek iránt.

Az 1906-ban épült piarista gimnázium tornatermének felújításával, átalakításával a támogatás jóvoltából új kulturális és rendezvénytér jön létre, amelyben bábszínház és művészeti fejlesztő, foglalkoztató központ is helyet kap majd.

A bábszínház előadásairól a veszprémi Kabóca Bábszínház gondoskodik, míg a foglalkoztató központban gyermekprogramokat szerveznek majd.

A rendezvénytérben bemutatnak egy új, Veszprém történetét ismertető tárlatot is. Veszprémbe gyermekkel jönni is élvezet! 

További részletek a projekt oldalán itt >>

Secrets of Veszprém towers >>