Kitüntetett polgáraink

Elismerés a polgármesternek

Rasszizmus elleni díjat kapott Debreczenyi János (2009. 03. 22.)

Az Antirasszista Világnap alkalmából idén is átadták a Radnóti Miklós antirasszista díjakat. Idén díjazott lett Debreczenyi János, Veszprém polgármestere is.

A 2009. évi díjazottakat egy tavalyi díjazott, Vágó István televíziós műsorvezető köszöntötte. A megtisztelő elismerést Veszprém polgármestere mellett Herényi Károly, az MDF parlamenti képviselője, Kósáné Kovács Magda európai parlamenti képviselő, Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező, Ifjabb Lasz György, az In-Kal Cégcsoport tulajdonosa, Kálmán Olga újságíró, az ATV műsorvezetője, Ferencz Győző, az Eötvös Loránd Tudomány-egyetem (ELTE) anglisztikai tanszékvezetője, Csapody Tamás újságíró, Vámos Tibor akadémikus, Regös István, a Mix Magazin főszerkesztője is átvehette. Az elismeréseket Mandur László az Országgyűlés alelnöke és Hanti Vilmos a Magyar Ellenállók és Antifasiszták (MEASZ) - Összefogás a Demokráciáért szervezet elnöke adta át 16, a rasszizmus ellen sokat tevő embernek.

 

Az ENSZ 1966-ban döntött arról, hogy március 21-ét az antirasz-szizmus világnapjává nyilvánítja. Ezzel arra emlékezett, hogy 1960-ban e napon Dél-Afrikában vérfürdőbe torkollott egy apartheid-ellenes demonstráció, amely 69 áldozatot követelt. (stop.hu)
 


Pro Urbe-díj 2009

Pro Urbe-díjakat adtak át a nemzeti ünnepen (2009. 03. 15.)

Hagyományosan a 1948-as Forradalom és Szabadságharc városi ünnepségén adják át Veszprém város önkormányzatának egyik legrangosabb kitüntetését, a Pro Urbe-díjat.

Pro Urbe-díjasok: Kredics László, Kanik Józsefné, Kungl József

Debreczenyi János polgármestertől ezt ezúttal Kanik Józsefné főnővér, dr. Kredics László levéltáros, könyvtáros és a 90 esztendős dr. Kungl József, egykori sport főorvos vehette át. (y)


Csermák-díjak - 2008

Kebiszek Zuber Éva hegedűtanár, Renkó József és Balogh Alíz növendékek

A 2008. évi Csermák-díjak (2008. 05. 10.)

A háromnapos Csermák Zenei Fesztivál zárónapján, a "Muzsikáló családok" koncertjén osztották ki az idei Csermák-díjakat.

A Veszprém Polgárai a Városi Zenedéért Alapítvány és a zeneiskola tanári karának javaslatára egy zenetanár és két növendék vehette át a Csermák-díjat.

Az Év Tanára: Kebiszek Zuber Éva hegedűtanár
Az Év Növendéke: Balogh Alíz - hegedű (tanára: Hornung Klára)
Renkó József - kürt (tanára: Kocsis Attila).


2008. évi városi díjak a nemzeti ünnepen


Dacolni a múló idővel (2008. 03. 17.)

Az önkormányzat a Dózsa téren szervezte meg a városi ünnepséget, itt Porga Gyula alpolgármester szónokolt, a Pro Urbe-díjakat Czaun János alpolgármester adta át.


A kitüntetettek: Albert Vendel, Pávics László és Sigmond István

A város egyik legrangosabb kitüntetését idén dr. Albert Vendel nyugalmazott állatorvos,a német kisebbségi önkormányzat elnöke, dr. Pávics László nyugalmazott gyógyszerész és Sigmond István, a veszprémi állatkert nyugalmazott igazgatója vehette át.


Szabad Sajtó-díj (2008. 03. 17.)

A Veszprém Televízió operatőre, Szvath Márton kapta a megyeszékhely önkormányzata által alapított Szabad Sajtó-díjat. Az elismerést 14-én, pénteken ünnepélyes keretek között adta át Porga Gyula, a kulturális ügyekkel foglalkozó alpolgármester.

 


2007. évi Prima Primissima-díjak

Kádár Tibor, Hajnal Csaba, Palágyi Sylvia és Rozsnyói Péter

Prima Primissima-díjasok (2007. 11. 18.)

A Demján Sándor által alapított díjat az idén négyen vehették át a megyeházán tartott ünnepségen. Az idén első alkalommal sport kategóriában is adtak ki díjat, melyet Hajnal Csaba, az MKB Veszprém Kézilabda Club vezetője vehetett át. Képzőművészet kategóriában Kádár Tibor festőművész munkásságát ismerték el, míg a tudomány kategóriában Palágyi Syvia régész vehette át a díjat, elsősorban a balácai római kori kutatásaiért. Zeneművészet kategóriában a 27 éves Rozsnyói Péter kapott Prima Primissima díjat, aki már kétszer is meghívást kapott a montreux-i nemzetközi jazzversenyre. (V7N)


2007. évi Gizella-díjasok

A 2007. évi Gizella-díjasok: Veszprém Város Vegyeskara – Bélafi László elnök
és Erdélyi Ágnes karnagy, Fuják József erdőmérnök és Balogh Elemér író


Városi kitüntetések 2007. március 15-én


Pro Urbe és Szabad Sajtó Díj – 2007

A március 15-ei ünnepség keretében adta át Debreczenyi János polgármester a 2007. évi Pro Urbe-díjat Adamecz Bélának, az 1956-os területi Munkástanács egykori titkárának, dr. Szendi József nyugalmazott érseknek, aki a Hittudományi Főiskola létrehozása mellett több iskola egyházi átvállalását is szorgal-mazta. A harmadik kitüntetett, dr. Varga Zoltán négy évtizede szereplője a helyi közéletnek, kezdeményezésének köszönhető például a II. világháborús városi emlékmű létrehozása is.


Adamecz Béla, dr. Szendi József és dr. Varga Zoltán

A 2007. évi Szabad Sajtó Díját Pethő Imre, az Index Veszprém internetes lap főszerkesztője vehette át a Városházán. (y)


Állami kitüntetések a nemzeti ünnepen


Állami elismerések a forradalom és szabadságharc ünnepén (2007. 03. 24.)

Március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmából számos veszprémi polgár kapott állami kitüntetést. Dr. Kristóf János, a Pannon Egyetem rektorhelyettese, tanszékvezető egyetemi tanára, a kémiai tudományok doktora a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét (polgári tagozat) vehette át. Ugyanebben az elismerésben részesült dr. Mihályi Péter közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pannon Egyetem Pénzügytan Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Szintén ilyen kitüntetést adományoztak dr. Kovács Józsefnek, a pszichológiai tudományok kandidátusának, a Pannon Egyetem Tanárképző Kara nyugalmazott oktatójának. Dr. Zöld János tűzoltó ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője munkája elismeréseként a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét (katonai tagozat) kapta. Ugyanezen kitüntetés polgári tagozatában részesült Bús Mária, az Állami Erdészeti Szolgálat veszprémi igazgatóságának igazgatóhelyettese is. A Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét vehette át dr. Józsa Benő, a Magyar Távirati Iroda Veszprém megyei tudósítója. Pro Caritate Díjat kapott Gyimesi Károly önkormányzati képviselő, az egészségügyi és szociális bizottság tagja. Pro Familis Díjjal jutalmazták Barbainé Bérczi Klárát, a Módszertani bölcsőde vezetőjét. (Veszprémi 7 Nap)


Tudományos élet

Polinszky-díj átadása (2006. 12. 13.)

A Polinszky-díjat a műszaki, természettudományos és gazdasági területen Veszprémben kiemelkedő érdemeket szerzett személyek munkájának elismerésére alapította az önkormányzat.
Idén Friedler Ferenc egyetemi tanár, a
VEAB alelnöke érdemelte ki munkássá-gával a díjat, melyet Debreczenyi János polgármester a VEAB szombati közgyűlé-sén adott át a kitüntetettnek. (y)


Hornig-díj

Angyali türelem és gondoskodás (2006.11.15)


Veszprém MJV Közgyűlése – a város gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátásá-ban végzett kiemelkedő munkája elismeréseként – Hornig-díjat adományozott S. Nagy Angyalkának, aki 1977-től 2005-ig a rászoruló gyermekek és családok aktív segítője volt. A díjat Porga Gyula alpolgármester adta át a városházán.

Az önkormányzat Egészségügyi és Szociális Bizottságának elnöke, dr. Strenner Zoltán méltatta S. Nagy Angyalka csaknem három évtizedes gyermekvédelmi munkáját. Kiemelte, hogy a megyében e területen dolgozók többsége „tanítójaként” tiszteli.

Állami gondoskodásban nevelőszülőnél élő gyermekek és a bűn-cselekményt elkövetett gyerekek Angyalkához fordulhattak tanács-ért, segítségért. A legreménytelenebb esetekben is megtalálta a segítségnyújtási lehetőséget a sokszor beilleszkedési zavarokkal küzdő gyermekekkel és a legagresszívebb családtagokkal is. Sérült, családi támasz nélkül maradt beteg emberek mindennapi gondjaival is foglalkozott. 2005-ben saját döntése alapján nyug-díjba vonult, de fájó szívvel adta át gondnokoltjai ügyeit utódjának.

S. Nagy Angyalka empátiakészsége, türelme, szakértelme, fele-lősségérzete és munkabírása mindig példaértékű volt, amit a város most a Hornig-díjjal is elismert. (y)


Az Önkormányzat által adományozott elismerések

2006. évi Nyilvánosságért-érem díjazottjai


Kálóczi Beáta
a Veszprém Televízió szerkesztő-riportere, műsorvezetője

Király Ferenc
a Veszprémi 7 Nap munkatársa

Varga Róbert
a Napló szerkesztőség kulturális rovatának munkatársa


2006. évi Pro Civitate- és Gizella-díjasok


2006. évi Pro Urbe-díjasok

Bognár Zoltán
grafikusművész, rajztanár (posztumusz)

Dózsa Polgárőrség
A Dózsa Polgárőrség 1990 őszén alakult meg.
1992-től egyesületi formában működik.

Hajdu Imréné
A Veszprém Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi,
Érdekképviseleti Egyesületének elnöke


Az Önkormányzat által alapított díjak, kitüntetések


” Veszprém Város Díszpolgára"
” Veszprém Város Tiszteletbeli Polgára”
”Veszprém Városért” érdemérem
”Gizella-díj”
”Pro Civitate-díj”
”Hornig-díj”
”Perlaky-díj”
”Véghely-díj”
”Polinszky-díj”
”Pro Meritis-érem”
”A Nyilvánosságért-érem”