A költségvetésre készül a Jobbik

A költségvetéssel, valamint a szociális törvény módosításával kapcsolatban fejtette ki véleményét a Jobbik sajtótájékoztatóján. Forgóné Kelemen Judit önkormányzati képviselő ismertette azokat az alapelveket, melyek mentén a Jobbik vizsgálni fogja az elfogadásra váró költségvetést.

A költségvetéssel, valamint a szociális törvény módosításával kapcsolatban fejtette ki véleményét a Jobbik sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztató alkalmával Forgóné Kelemen Judit önkormányzati képviselő ismertette azokat az alapelveket, melyek mentén a Jobbik vizsgálni fogja az elfogadásra váró költségvetést. – Mivel decemberben már téma volt a 2011-es költségvetés, ehhez kapcsolódva tettem fel a kérdést polgármester úrnak a felterjesztési joggal kapcsolatban, a válasz mindenki előtt ismert. Nem élt a lehetőséggel a város vezetése még az intézmények normatívájával kapcsolatban sem.

A januári közgyűlés szintén tárgyalt ez évi költségvetést érintő kérdéseket, mint például a Budapest-Jutasi út közötti körforgalom megépítése. – Ez a projekt 2009-ben indult, a tervezés szintjéig jutott el, majd most a megvalósítás szakaszában kiderül, hogy az előző kalkuláció a költségek tekintetében már nem áll meg. A város újabb hitelfelvétellel akarja a hiányzó önrész összegét pótolni, melyhez a Jobbik nem tud támogatást adni – hangoztatta Forgóné Kelemen Judit. Hozzátette, már most is hitelből működik a város, ezt tovább növelni egy forinttal sem lehet. – Tehát az egyik alapelv a hitel felvétel kérdéséhez való viszony – mondta.

Elhangzott, a Jobbik második alapelve a vagyonértékesítés, vagyon felélés, amint szintén nem támogatnak, hiszen a jelenlegi piaci helyzetben nem lehet ingatlant reális áron eladni. Helyette a tartós bérletbeadás javasolják. Az eladás csak akkor támogatható, ha a befolyt összeget fejlesztésre, beruházásra költik, földet azonban még így sem szabad értékesíteni.

– A helyi lakosság adóinak növelésével már nem emelhető tovább, saját bevételek kell szert tenni, például a multik megadóztatásával, amire a kommunális adó lehetőséget ad – ismertette a Jobbik harmadik alapelvét az önkormányzati képviselő asszony. Úgy véli, az önkormányzati érdekeltségű vállalatok működési költségeinek lefaragása is megfontolandó és elvárható.

A kötelező feladatok ellátásával kapcsolatban elhangzott, biztosítani kell a megfelelő színvonalat, a nem kötelező feladatok tekintetében viszont el kell dönteni, hogy mit és mennyit vállal a város.

– Az önkormányzat önállóságát, függetlenségét kell erősíteni. A vagyonnal való gazdálkodásra kell törekedni, nem a vagyon felélésére. A takarékoskodás feltétlenül szükséges, de nem létszámleépítéssel. Ezen alapelvek mentén fogjuk kialakítani álláspontunkat az idei költségvetés tárgyalásakor – foglalta össze Forgóné Kelemen Judit.

A januári közgyűlésen a Jobbik önkormányzati képviselője napirend előtti kérdést intézett a polgármester felé 2011. január 1-től életbe lépő Szociális törvény módosításaira és a közfoglalkoztatás rendszerének változására vonatkozóan – tájékoztatott Kovács Rajmund, a Jobbik helyi szervezetének vezetője a sajtótájékoztatón. A rendelkezésre állási támogatást január 1-től az úgynevezett bérpótló juttatás (bpj) váltotta fel. A Jobbik határozottan támogatja, hogy a képviselő testület módosítsa a helyi szociális rendeletet oly mértékben, hogy akik kapják a bérpótló juttatást a lakókörnyezetüket tartsák is rendben – hangzott el. Jelenleg havonta körülbelül 400-500 ember részesül a bérpótló támogatásban.

Forrás: Vehir.hu