Mendelssohn-farsang

A farsangi koncertre minden évben valami különlegességgel készül a Mendelssohn Kamarazenekar, idén a hagyományos cigányzenét játszó Romengo zenekart hívta meg. A Romengo az oláh cigány kultúra zenei örökségét ápolja, muzsikáját a hagyományok tisztelete és a megújulás jellemzi.

A Mendelssohn Kamarazenekar farsangi koncertjén ezúttal a Romengo zenekarral adott közös műsort.

A farsangi koncertre minden évben valami különlegességgel készül a Mendelssohn Kamarazenekar, az idei programra a hagyományos cigányzenét játszó Romengo zenekart hívta meg. A koncert első részében Grieg, Sibelius és Hacsaturján művei szólaltak meg a Mendelssohn előadásában, a második részben a Romengo együttes csatlakozott a zenekarhoz.

 
A Mendelssohn koncertjén a Romengo együttes varázsolt fergeteges hangulatot

A Romengo az oláh cigány kultúra zenei örökségét ápolja, muzsikáját a hagyományok tisztelete és a megújulás jellemzi. Az együttes tagjait (Rostás "Mazsi" Mihály - énekes, gitáros, szájbőgő, Lakatos "Guszti" János - kanna, tánc, szájbőgő, Kovács Misi - hegedű, Novák Csaba - nagybőgő) ismerhetjük az Ando Drom, a Romano Drom és Rajkó együttesekből, Palya Bea koncertjeiről. Repertoárjukban nemcsak a családi körben tanult, gyűjtött, hanem saját szerzemények is szerepelnek. A csapatot az énekesnő, Lakatos Mónika teszi egyedivé; az 1996. évi tehetségkutató győztesét hangjának tisztasága, teltsége kiemeli az autentikus cigányzenét éneklő énekesnők közül. 

A hétfő esti koncerten egymást követték a dinamikus, kesergősnek induló, majd vidámmá, ütemessé váló műsorszámok. Kováts Péter, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője azt mondta, elhatározta, hogy a koncertig megtanul cigányul, de nem sikerült. A Megyek hozzád című számot ő úgy "fordította": Adj nekem mindent, utalva ezzel arra, hogy a Romengo mindent beleadott a közös koncertbe.

A zenészek a hallgatókat is bevonták, éneklésre késztették, volt dínom-dánom. A dalokat nem kell érteni, nem kell tudni azt sem, hogy Az én Jennym című szám dallamát Tinódi Lantos írta, onnan szivárgott át az oláh cigányba. Mi megelégszünk azzal, ha csak jól érzik magukat, konferálták a műsorszámokat. Elégedettek is lehettek.

Forrás: Napló