Mi újság Délen? - Vajdasági napok Veszprémben

A vajdasági tudományos, művészeti élet színe-java előadást tart, illetve fellép Veszprémben március 21-től március 24-ig a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának rendezésében a Vajdasági napokon.

A tudomány és a művészet sokféle aspektusából lehetőség nyílik az ex-jugoszláv tartomány megismerésére a március 21-én kezdődő Vajdasági napokon.

A vajdasági tudományos, művészeti élet színe-java előadást tart, illetve fellép Veszprémben március 21-től március 24-ig a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának rendezésében, többek között a város és az MTA Veab irodalomtudományi munkabizottságának támogatásával. A rendezvénysorozat Baráth Ferenc plakátkiállításával kezdődik hétfőn 14 órakor az egyetem aulájában, majd Csányi Erzsébet Farmernadrágos próza vajdasági tükörben című előadásával folytatódik. Ezután a DNS folyóirat mutatkozik be. Fenyvesi Ottó kollázskiállítását Virág Zoltán nyitja meg 18.30-kor a Dubniczay-palotában , majd a költő zenés irodalmi estje következik.

Kedden Thomka Beáta Szemhatárok, identitások, régiók címmel tart előadást. A vajdasági irodalom külföldi fogadtatásának legújabb fejleményeiről Anna Górecka, Darko Tomsic, Rácz Péter és Ladányi István beszél. Tolnai Ottó költő irodalmi estje 17 órakor kezdődik a Vár u. 20-ban, majd levetítik Tolnai Szabolcs Fövenyóra című filmjét, amelynek forgatókönyve Danilo Kis regénye alapján készült.

Szerdán Baráth Ferenc grafikusművész személyesen tart tárlatvezetést azon a Budapesten nagy sikert aratott plakákiállításán, amit a Vajdasági napokra áthoztak Veszprémbe. Ezt Ladik Katalin költőnő performance-a követi az Egyetem B épületében, majd ugyanitt a Veszprémben szerkesztett Ex Symposion Ladik-számáról tartanak beszélgetést. 19.30-kor a VMK-ban a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház bemutatja Tolnai Ottó A kisinyovi rózsa című darabját Urbán András rendezésében. Csütörtökön Faragó Kornélia a vajdasági magyar irodalom szerb irodalmi összefüggéseiről, Bányai János Danilo Kis költészetéről szól. Sava Babicć Hamvas Béláról és a szerbiai Hamvas-kultuszról, Odorics Ferenc Hamvas Béla és József Attila kapcsolatáról tart előadást. A rendezvénysorozatot Bakos Árpád és barátai koncertje zárja az egyetemen az E-kamarában. Erre az alkalomra jelenik meg a Vár Ucca Műhely folyóirat vajdasági tematikus száma.

Forrás: Napló