Földkímélő romantika

Egy kínai mondás szerint, aminek nem tudsz ellenállni, annak állj az élére. Ennek szellemében nem csak egy órára, hanem egész éjszakára lekapcsolják a díszkivilágítást városunkban a Föld Órája világrendezvényhez csatlakozva.

Veszprém város idén is csatlakozik a Természetvédelmi Világalap figyelemfelkeltő akciójához.

Egy kínai mondás szerint, aminek nem tudsz ellenállni, annak állj az élére. Ennek szellemében nem csak egy órára, hanem egész éjszakára lekapcsolják a díszkivilágítást városunkban a Föld Órája világrendezvényhez csatlakozva – jelentette be Némedi Lajos keddi sajtótájékoztatóján. Én magam azzal csatlakozom az akcióhoz, hogy szombat estére otthon mécsesek fényére fogom cserélni a villanyvilágítást – avatta be terveibe a sajtó munkatársait az alpolgármester.

A város vezetése a díszkivilágítások lekapcsolásával példát is szeretne mutatni Veszprém lakosainak, vállalatainak és intézményeinek, hogy március 26-án este fél kilenctől egy óra időtartamra kapcsoljanak ki minden nélkülözhető fényforrást.

A Föld Órája olyan 2007-ben életre hívott nemzetközi esemény, amelyben arra kérik a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy kapcsolják le a nem létfontosságú elektromos berendezéseiket egy órára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni cselekvés szükségességére. Az akció – melyhez mára 126 ország csatlakozott – célja nem az aktuális fogyasztáscsökkentés, hanem a figyelemfelhívás. Napjaink társadalmában ugyanis egyfajta értékként jelent meg a fogyasztói szemlélet, amely azonban ellentétes a Föld – mint élhető környezet – fenntarthatóságával.

Szombat este tessék tehát lekapcsolni a villanyokat, s mécsesek, vagy akár a csillagok fényénél eltöprengeni azon, hogy mennyi mindent ad nekünk bolygónk, amellyel egyre kevésbé bánunk jó gazdaként.

Forrás: Vehir.hu