Energiastratégia mérnökszemmel

Az energiastratégiai konferenciát a város a Budapesti Műszaki Egyetemmel, a Regionális Környezetvédelmi Központtal és a mérnökkamarával közösen tartotta meg, hogy gyakorlati példákat mutasson energia-takarékos rendszerek hazai alkalmazására.

 
A megye önkormányzatai után városunk Veszprém mérnökeinek is bemutatta energiastratégiáját.
 
Az INTENSE projektet Porga Gyula polgármester köszöntő szavai után ezúttal is Józsa Tamás kabinetfőnök ismertette a kedd délelőtti szakmai fórumon. A konferenciát a város a Budapesti Műszaki Egyetemmel, a Regionális Környezetvédelmi Központtal és a mérnökkamarával közösen tartotta meg abból a célból, hogy a mérnöktársadalom számára gyakorlati példákat mutasson energiatakarékos épületgépészeti rendszerek hazai alkalmazására
 
Dr. Emhő László
 
A nagy érdeklődésre számot tartó szakmai tréning egyik előadója dr. Emhő László, a BME Mérnöktovábbképző Intézetének egyetemi docense volt, aki az önkormányzati épületek hűtésének és szellőztetésének gyakorlati alkalmazásaival ismertette meg a népes hallgatóságot.
 
Szabó Attila épületgépész mérnök az épületek geotermikus energiával történő fűtésének lehetőségeit vázolta egy már megvalósult projekt bemutatásával. A konferencián szó volt a nagy energia-felhasználású létesítmények megfelelő módon történő kezelésének lehetőségeiről, majd a résztvevők adhattak hangot véleményeiknek, észrevételeiknek.
 

Józsa Tamás
 
Józsa Tamás újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a program következő állomása egy országos konferencia lesz június elején. Hosszú út előtt áll még a város vezetése, hiszen energiapolitikájában nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint azt, hogy 2026-ra 25 %-kal csökkenti Veszprém szén-dioxid kibocsátását, és energiafüggetlenségre törekszik. Így energiaigényének 20%-át helyben megtermelt, megújuló energiákból kívánja fedezni. Ennek megvalósításába a társadalom legszélesebb rétegeit vonják be, lakossági csoportokat, civil és szakmai szervezeteket, gazdasági társaságokat, felsőoktatási intézményeket, illetve államigazgatási szerveket.
 
Az energetikai stratégiában megfogalmazott célok a város élhetőségének fenntartásán túl a kistérségekre és a megyére kiható intézkedéseket, a javító feladatokat, az azokért felelős személyeket és szervezeteket is meghatározzák. A benne foglalt feladatok végrehajtása mindannyiunk feladata és felelőssége, ami csak a lakosok, a gazdasági, a társadalmi és a szakmai szervezetek összefogásával hajtható végre – olvasható az önkormányzat energiastratégiáját ismertető kiadványában.

Forrás: Vehir.hu