Két keréken, könnyebben

Megkezdődtek a kerékpárúthálózat új szakaszainak kivitelezési munkái. A közel 185 millió forint értékben megvalósuló beruházás legfőbb célja a munkahelyek, valamint közszolgáltatók elérhetőségének megkönnyítése, továbbá a bicikliút meglévő elemeinek hálózatba kapcsolása.

Az alapkő letételével megkezdődtek a veszprémi kerékpárút-hálózat új szakaszainak kivitelezési munkálatai.

A közel 185 millió forint értékben megvalósuló beruházás legfőbb célja a munkahelyek, valamint közszolgáltatók elérhetőségének megkönnyítése, továbbá a bicikliút meglévő elemeinek hálózatba kapcsolása. Ezzel a város jelenlegi kerékpáros infrastruktúrája jelentősen kibővül – mondta az alapkő letételekor Brányi Mária alpolgármester.

A három szakaszból álló kivitelezési munkák során összesen 4156 méternyi új útszakasz épül, ezzel a városon belüli összefüggő kerékpárutak hossza több mint kétszeresére növekszik. Így nemsokára a József Attila utcától Kádártán át egészen Gyulafirátótig kerekezhetünk. A nyomvonal a Veszprém forgalmának döntő többségét levezető belső körgyűrű tehermentesítését szolgálja, a Wartha Vince utcától kezdődően a Stadion utcán keresztül csatlakozik egy már meglévő szakaszhoz, majd a Cholnoky Jenő utca mentén a Kádártai utca végén bekapcsolódik a 82. számú főút mentén haladó kerékpárútba. A belváros felé vezető Hold, illetve Nap utca melletti szakasz pedig szintén egy már elkészült úthoz csatlakozik majd.

A tervezés során kiemelt figyelmet kaptak a biztonsági szempontok, a legforgalmasabb helyeken pedig kerékpártároló helyeket alakítanak ki. A két keréken közlekedők kényelmét elegendő kerékpártámasz, és a tájékozódást segítő táblák is szolgálják majd.

A várhatóan júliusra elkészülő kerékpárút számos oktatási és nevelési, közigazgatási és közszolgáltatási intézményt, továbbá több száz munkahelyet, számos tömegközlekedési eszköz megállóhelyeit köti majd össze. Az uniós pályázati pénzből megvalósuló projekt megvalósítását a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség felügyeli.

 

Az alapkőletételt a környéken lakók negatív kritikája kísérte, szerintük ugyanis a Wartha Vince utca 20–22. előtti értékes, általuk ültetett régi fakülönlegességek megmenthetőek lennének, ha a nyomvonalat az út másik oldalán – a parkoló és a járda között – vezetnék el. Szotyori László (Munkácsy-díjas festőművész) elmondta, többször kérték az illetékes hatóságoktól a tervek megváltoztatását, de pozitív visszajelzést ez idáig senkitől sem kaptak.

Forrás: Vehir.hu