Milliárdos beruházások

–  Meg kell felelnünk a fogyasztóknak, a tulajdonosi elvárásoknak, valamint saját magunknak – véli Göttlinger László, a "VKSZ" Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

A legtöbb feladatot jelenleg az ingatlangazdásodással kapcsolatos munkák adják...

A Vehir.hu heti Ügy-kontroll rovatában a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. életébe tekintünk be. Ezúttal Göttlinger László vezérigazgatót kérdeztük munkájáról és a tervekről.

– A számok azt bizonyítják, az önkormányzat elérte célját a városi cégek egységes vállalattá olvasztásával, hiszen árbevételünk 3 milliárd 770 millió forint, a VKSZ Zrt. mérleg főösszege pedig 11 milliárd 950 millió forint. Tőkeerős cég jött létre, jelenleg 310-en dolgoznak nálunk, alvállalkozóink száma is több mint száz.

 
Göttlinger László

– Vezérigazgatóként mit tekint a legnagyobb kihívásnak?

– Alapszakmám villamosmérnök, majd közgazdásznak tanultam. 2004. január 1-jével kerültem a Hőforg Kft. élére. Ezt követően lettem a VKSZ Zrt. vezérigazgatója, jött a városgazdálkodás, a hulladékszállítás, a lerakó kezelése, a szelektív hulladék felfuttatása. A legtöbb feladatot jelenleg az ingatlangazdásodással kapcsolatos munkák adják, többek között azért, mert az önkormányzati vagyon részbeni kezelésével, értékesítésével is mi foglalkozunk. A parkolóház nyereségessé tétele is megdolgoztatott minket, de elértük célunkat. Az ingatlanpiac visszaesése minket is érintett, számos üresen álló lakással rendelkeztünk, melyeket végül bárlakásként hasznosítottunk, így már pénzt termelnek. A meglévő közművesített telkek eladása azonban a gazdasági válság hatására megtorpant, új megoldást kellett keresni, amit egy tőkéstárs bevonásával is igyekszünk elérni az egyik ingatlanunknál. A városi feladatokon túl ingatlanfejlesztési és befektetési üzleteket nem végzünk.

– Milyen beruházásokat, fejlesztéseket terveznek a következő időszakban?

– Várhatóan még idén lecseréljük a parkolóautomatákat, elkezdjük a temetőhelyek bővítését, bevezetjük az elektronikus ügyfélszolgálatot, megkezdi működését a királyszentistváni hulladéklerakó. A belvárosi rehabilitáció kapcsán végrehajtunk egy nagyobb méretű távhő és távvezeték kiváltást, ezzel együtt korszerűsítést is végzünk. Pályázati előkészítés alatt van a Haszkovó úti fűtőmű rekonstrukciójára, melynek teljes költségvetése várhatóan eléri az 1,2 milliárd forintot. Jövő év végére új közületi hulladéklerakót létesítünk, valamint hosszú távú terveinkben szerepel egy hulladékmegsemmisítő, aminek végtermékét akár távfűtési hő előállítására is felhasználhatjuk. Jelenleg erre vonatkozóan előtanulmányokat végzünk.

– Komoly kitüntetésben részesültek a közelmúltban.

– Az elmúlt évek kemény munkáját elismerve tavaly elnyertük a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Minőség Díját. A továbbiakban is meg kell felelnünk a fogyasztóknak, a tulajdonosi elvárásoknak, valamint saját magunknak is, ennek megfelelően javítjuk szolgáltatásainkat.

– Jelentős visszhangot kapott a szemétszállítási díj emelése. Miért volt erre szükség?

– Fontos kiemelni, hogy még nem vezettük be, egyelőre a királyszentistváni hulladéklerakó próbaüzeme zajlik, ennek eredményétől függ az emelés realizálása, ami május, vagy június elején valószínű. Az eddigi gyakorlat szerint az összegyűjtött hulladékot a Cseri hulladéklerakón helyezzük el, majd földréteggel takarjuk be, s egyéb munkát nem igényel. Jelentős többletköltséget jelent, hogy Királyszentistvánra fogjuk elszállítani a hulladékot. Jelenleg a próbaüzem folyik, ahol a hulladékot felaprítjuk, szelektáljuk, egy részét újrahasznosítjuk, s csak kis részét helyezzük el a végleges lerakóba. Ahogy mondani szokták, a földet nem örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön, így mindannyiunk érdeke annak megóvása.

Forrás: Vehir.hu

További részletek a királyszentistváni hulladékfeldolgozóról itt >>