Megújul Veszprém belvárosa

Az elmúlt húsz év legnagyobb településfejlesztési beruházásaként 3,6 milliárd forint értékben 2013 tavaszára teljesen megújul Veszprém központja. – Az országban egyedülálló összefogás ez, hiszen ilyen nagy létszámú konzorciumi tagokból álló projekt eddig nem valósult meg sehol – mondta Porga Gyula.

Az elmúlt húsz év legnagyobb településfejlesztési beruházásaként 3,6 milliárd forint értékben 2013 tavaszára teljesen megújul Veszprém központja.  Az önkormányzat és 26 konzorciumi tag együttes összefogásával megvalósuló belvárosi rehabilitáció összköltségvetésének a felét uniós forrásból nyerte el a bakonyi megyeszékhely, ehhez 320 millió forintos önerőt biztosított, a fennmaradó összeget pedig a projektben részt vevő partnerek állják. 

- Az országban egyedülálló összefogás ez, hiszen ilyen nagy létszámú konzorciumi tagokból álló projekt eddig nem valósult meg sehol. Nagyon örülök annak, hogy a kereskedők, kisvállalkozások partnereink abban, hogy együtt újítsuk meg Veszprém központját, s a közös érdek így az egész város érdeke is egyben - többek között ezt hangsúlyozta Porga Gyula, Veszprém polgármestere szerdán a városházán tartott sajtótájékoztatón, amelynek keretében bejelentették, hogy a beruházás támogatási szerződése hatályba lépett, ebben az évben megkezdődhet a munka, s 26 ezer négyzetméternyi közterület újulhat meg.   

A fejlesztés érinti a belváros központi területét, megújul és új burkolatot kap a sétálóutca, teraszok, tágas közösségi terek alakulnak ki, jelentősen megnövelt zöldterülettel. A tervek elkészítésénél alapvetően a gyalogosok igényeit tartotta szem előtt a szakemberek. Ezt jelzi az aluljáró átépítése és akadálymentesítése, amely a Kossuth Lajos utcát, illetve a vásárcsarnok-buszpályaudvar tömbjét köti majd össze. Megújul a belvárosi húszemeletes alatti úgynevezett

,, Lepény" épület  és az egykori Korona Szálló homlokzata. Két új parkolóház épül és az egykori Séd mozi épületét Hangvilla néven kulturális centrummá alakítják, hangverseny-konferencia-és rendezvénytermekkel.

 A sajtótájékoztatón Galovicz Mihály, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. területi irodavezetője azt hangsúlyozta, hogy komoly szakmai kihívást jelent számukra a beruházás nagysága és az érintett konzorcium tagok magas létszáma. Mint mondta: jelentős hosszadalmas, sok egyeztetéssel járó folyamatra készülnek, ám bíznak abban, hogy az együttműködés eredményes lesz.

A konzorciumi tagok képviseletében Fröhlich Krisztián arról beszélt, hogy a belvárosi kereskedők, kisvállalkozások, a projektben érintett felek egyik legfontosabb elvárása az volt, hogy a település központjának megújítása több legyen, mint ingatlanfejlesztés, feleljen a városképi, építészeti és kereskedelmi szempontoknak. Ezt most biztosítva látják.

A beruházás szakmai lebonyolítását az önkormányzat cége, a Pro Veszprém Kft. végzi.  A belvárosi rehabilitáció projektvezetője, Bischof Péter a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a közbeszerzési eljárások lebonyolítása után, alkalmazkodva a város nyári és téli kulturális rendezvényeihez, várhatóan a beruházás érdemi része ősztől, legkésőbb jövő januárban kezdődik el. Addig is az átépítésekhez szükséges közművezetékek cseréjét már megkezdik a belvárosban.