Legyen a jövője is szép!

Nem volt nehéz dolga a zsűrinek, mondta Goda Gábor koreográfus a Tánc fesztiválja díjátadó ünnepségén. Vándorfi László fesztiváligazgató bízik benne, hogy erősödnek finanszírozásban és nézőszámban jövőre.

Nem volt nehéz dolga a zsűrinek, mondta Goda Gábor koreográfus a Tánc fesztiválja díjátadó ünnepségén. Vándorfi László fesztiváligazgató bízik benne, hogy erősödnek finanszírozásban és nézőszámban jövőre.

 

Fehér Ferenc és Dózsa Ákos átveszik a táncfesztivál fődját Krámer Györgytől

A Séd filmszínházban megtartott ünnepélyes eredményhirdetésre jobbára csak a részt vevő társulatok mentek el, de ez nem is baj, hiszen ez már tényleg róluk szólt. Krámer György, a fesztivál művészeti igazgatója megismételte nyitó szavait: köszöni, hogy Veszprémben otthon lehet a kortárs táncművészet. Megköszönte a Metzger Márta, Kutszegi Csaba, Goda Gábor alkotta zsűrinek a munkáját.

Goda Gábor kijelentette, nem volt nehéz dolguk, sőt könnyű volt. Megjegyezte: a színvonal emelkedett tavaly óta. A zsűri jól érezte magát a fesztiválon, mert értékes produkciókat látott, jobb minőségűeket, mint tavaly, pedig az sem volt alacsony színvonalú.

Kutszegi Csaba táncművész, kritikus a Naplónak elmondta, hogy sajnálatosnak tartja, hogy a Tánc fesztiválja zsugorodik: kevesebb a versenyprogram és rövidebb ideig tart a fesztivál. Ennek nyilván financiális okai vannak, vélte a zsűritag, ami az egész országra és a kultúra finanszírozására jellemző, de örömhír, hogy a Tánc fesztiváljának színvonala nem csökkent. Az ország legjobb kortárs táncprodukcióit hozták el Veszprémbe, jelentette ki a kritikus, hozzátéve, ez minden előadásra igaz, függetlenül attól, hogy kit díjazott a szakmai grémium. Szubjektív élményként fogalmazta meg Kutszegi Csaba, hogy bár még csak másodszor van jelen a 14 éves fesztiválon, azt tapasztalja, hogy a veszprémi fiatalok értik is, amit a színpadon látnak. Ez jól érzékelhető a reakcióikból: ott nevetnek, ahol kell, akkor hallgatnak, amikor kell, szóval lejön nekik a mondanivaló. Kutszegi Csaba azt kívánta a Tánc fesztiváljának: legyen olyan szép a jövője, mint a múltja.

A zsűri a legfiatalosabb életérzést sugárzó előadás díját a Duda Éva Társulat Stopş n go című produkciójának adta, a Tornai Pincészet Somló borkollekcióját. Előadói díjat kapott Barta Dóra a Valami a semmiben című táncelőadásban nyújtott kiemelkedő teljesítményéért (kétszemélyes szállásjegyet Görögországba), Kádas József és Krisztik Csaba a Godot-ra várva című előadásban nyújtott kiemelkedő teljesítményéért (Tornai pincészet borkollekcióját). Első koreográfiáért díjat kapott Jónás Zsuzsa a Visszavonhatatlan című előadásért (kétszemélyes szállásjegy Görögországba). A legjobb társulat díját a Közép-Európa Táncszínház vihette haza (herendi váza). Alkotói díjat adtak át Gold Beának a Vég veled! című előadásért (50 ezer forint).

Fődíjat kapott Fehér Ferenc a Tao Te, valamint Horváth Csaba a Godot-ra várva című előadásért (100 ezer forint). A fesztivál fotósa, lapunk munkatársa, Gáspár Gábor díját Ladányi Andrea kapta, a fotós Ez nem New York című képét. A közönségdíjat Gold Bea vihette haza, egy herendi vázát. A szavazók között kisorsoltak egy kétszemélyes görögországi szállásjegyet is.

A díjak átadása után Krámer György bezárta a Tánc 14. fesztiválját.

Forrás: Napló