Veszprém új utakon

A belvárosi közlekedési fejlesztésekkel kapcsolatban tartottak lakossági fórumot hétfőn délután a Kossuth iskolában. A projekt fontosságát mutatja, hogy a beszélgetésre fenntartott osztályterem zsúfolásig megtelt a téma iránt érdeklődőkkel.

Kétsávos összekötő utat építenek ki az új belvárosi körforgalom és a Radnóti tér között. A lakosság vegyes érzelmekkel fogadta a fejlesztési terveket.

A belvárosi közlekedési fejlesztésekkel kapcsolatban tartottak lakossági fórumot hétfőn délután a Kossuth iskolában. A projekt fontosságát mutatja, hogy a beszélgetésre fenntartott osztályterem zsúfolásig megtelt.

A helyszínen bemutatták a meglévő tanulmányterveket. Brányi Mária hangsúlyozta, ez egy munkaközi terv, vagyis még beépíthetőek a lakossági vélemények a Jutasi út, Budapest utca kereszteződésében épülő körforgalomtól a Radnóti térig vezető szakasz, valamint a Mester utcát érintő fejlesztésekkel kapcsolatban.

A Levendula utcai üzletház előtt két forgalmi sávot építenek ki, ahol lehet, párhuzamos parkolókkal, a környező épületeket zöld felületek telepítésével védik, továbbá gyalogos és kerékpár forgalmat is biztosítanak – mutatta be a terveket Gortva Tamás, a Pro Pervium Mérnökiroda Kft. ügyvezető igazgatója. Az Ádám Iván utca végén található, parkolónak használt rendezetlen murvás részen betonos parkolót valósítanak meg. A Radnóti téren kettő, 16,5 méter átmérőjű körforgalmat építenek, az Almádi útról közvetlen csatlakozást biztosítanak a Mester utca felé. Ezzel egyidejűleg a Kisállomás utcát lezárják, a földutakat megszüntetik.

Brányi Mária ismertette, vizsgálják, mekkora forgalom irányítható a Mester utcára, ami mérsékelné az Almádi út forgalmát. Ezzel kapcsolatban sok ott élő adott hangot aggodalmának, miért szükséges egy lakóövezetre irányítani az autókat? Az alpolgármester elmondta, a jelenlegi rendezési terv 40 méter széles helyet biztosít út, zöldövezet, parkolók kialakítására, nagyobb forgalom lebonyolítására tervezték a Mester utcát. A déli irányba vezető forgalmat az Almádi, Mester utca és Mártírok utca irányába igyekeznek terelni, ezzel minél több lehetőséget biztosítva a forgalmi terhek levezetésére.

A végleges cél, hogy Balatonfüred, illetve Balatonalmádi irányába haladó forgalom elkerülje a hotel előtti szakaszt, valamint az Egyetem utca felé közlekedőknek is alternatívát találjanak, a csúcsidőben tapasztalt torlódások megszűnjenek.

A forrásokkal kapcsolatban Brányi Mária elmondta, Óvádi Péter a fejlesztési tanács tagjaként lobbizik azért, hogy minél nagyobb támogatáshoz jusson a város. Várhatóan 400-500 millió forint igényelhető az egyes forgalmi elemek kivitelezésére. – Jó esélyt látok arra, hogy eredményesen pályázzunk a megyei jogú városok számára kiírt pályázatokon – emelte ki az alpolgármester. Hozzátette, a belvárosi új csomópont sikeres működéséhez feltétlenül szükséges a Radnóti téri tervek megvalósítása.

Az Ádám Iván utcában élők többsége örömmel fogadta a fejlesztéseket, hiszen most ezt a részt egérútnak használják az Almádi út felé közlekedők.

Egy közeli lakos emlékeztetett, a meglévő körforgalmak nehezen tudják kezelni a reggeli csúcsforgalmat. Brányi Mária válaszában elmondta, a jövőben valamennyi 8-as főutat érintő városi kereszteződés külön szintű lesz, ami biztosítja a folyamatos haladást, s jobb közlekedési szituációkat eredményezhet.

Veszprém közlekedés-fejlesztésével kapcsolatban még elhangzott, a következőkben módosítják a kórház előtti csomópontot, majd a színház körüli forgalmat, illetve az autóbusz-pályaudvar melletti kereszteződéseket.

A két és fél órás megbeszélés zárásaként elmondták, a szakmai véleményezést követően, az engedélyeztetés előtt még egy lakossági fórumot tartanak.

Forrás: Vehír.hu