Emlékezés a dicső elődökre

Péntek délelőtt a Tűztorony udvarán a 15 éves Veszprémi Pantheonban az érdeklődők együtt emlékeztek városunk nevezetes polgáraira. A Pantheon alapítója, a Művészetek Háza egykori igazgatója, Fenyvesi Ferenc rendhagyó séta keretében idézte fel a múltat.

A Veszprémi Pantheon alapítója, a Művészetek Háza egykori igazgatója, Fenyvesi Ferenc rendhagyó séta keretében idézte fel a múltat.

Tegnap, péntek délelőtt a Tűztorony udvarán a 15 éves Veszprémi Pantheonban az érdeklődők együtt emlékeztek városunk nevezetes polgáraira.


Bárnyi Mária

Bárnyi Mária alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Pantheon immár 15 éve a veszprémi emlékezés nevezetes színhelye. A Tűztorony tövében olyan veszprémi nagyságok emléktáblái találhatók, akik városunk nevezetes alkotói, személyiségei voltak. – Az új táblák avatása mellett érdemes számba venni a nevesített veszprémi elődöket, méltó módon emlékezni rájuk – fogalmazott az alpolgármester asszony. Éppen ezért idén, a 15 éves évforduló alkalmából nem új tábla kerül a vár falára, hanem Fenyvesi Ferenc nyugalmazott igazgató idézte fel ünnepi beszédében a Pantheon alapításának történetét, valamint városunk kiemelkedő személyeinek alakját.


Fenyvesi Ferenc

– A Pantheon története 1989-ben kezdődött, amikor a Tűztorony tetejéről lekerült a vörös csillag, és helyét a Szent Korona foglalta el, jelezve a változásokat. Majd nagyon fontos volt a Művészetek Házának alapítása 1993-ban, valamint a művész és civil nyomásra történt 1996-os újraalapítása. Ezt követően határoztam el, hogy a hely szelleme értelmében itt, a Tűztorony mellett alakítjuk ki a Veszprémi Pantheont, ahol városunk dicső polgáraira emlékezünk. Az elképzelés úgy szólt, hogy minden évben Szent István ünnepének előnapján mindig egy-egy újabb tábla elhelyezésével egy-egy újabb jelentős veszprémi személyre emlékezünk. Erre a személyre bárki tehetett javaslatot, hogy ezzel is kizárjuk a politika megjelenését. Nagy segítségemre volt ebben a munkában Molnár Jánosné helytörténész, aki minden esztendőben számtalan ötlettel jelentkezett, és Veres B. Zsuzsa, az önkormányzat akkori kulturális irodavezetője, aki minden évben pénzzel támogatta kezdeményezésünket, valamint Stumpf János kőfaragómester, aki vállalta az emléktáblák elkészítését – emlékezett Fenyvesi Ferenc.

Ezt követően Brányi Mária az érdeklődőkkel egyetemben egy-egy szál virágot helyezett el az emléktábláknál.

Forrás: Vehír.hu