Bemutatták a balatoni korona terveit

A tervek szerint 2012. január 1-jén hozzák forgalomba a balatoni koronát, Veszprém és további hat település közös helyi pénzét. A kezdeményezéshez Balatonalmádi, Balatonfüred, Nemesvámos, Várpalota, Tihany és Litér is csatlakozott.

A tervek szerint 2012. január 1-jén hozzák forgalomba a balatoni koronát, Veszprém és további hat település közös helyi pénzét.

A megyeszékhely kezdeményezéséhez eredetileg Balatonalmádi, Balatonfüred, Nemesvámos és Várpalota csatlakozott, az elmúlt hónapokban azonban Tihany és Litér is jelezte, részt kíván venni ebben a közös munkában – hangzott el a Dubniczay-palotában hétfőn azon a sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a balatoni korona terveit. A címleteken a csatlakozó települések jeles személyiségei, valamint jellemző épületei kaptak helyet – ismertette Porga Gyula polgármester.

– A helyi pénz elkészítésekor úgy kapjuk a legjobb eredményt, ha a legjobb szakértőket kérjük fel – hangsúlyozta Leitold László, a Kinizsi Bank vezérigazgató-helyettese. Ennek értelmében a terveket Vagyóczky Károly készítette, az ő nevéhez fűződik valamennyi hazai forgalomban lévő pénz tervezése.

A festőművész, grafikus elmondta, ragaszkodott a magyar bankjegytervezési hagyományokhoz, ezzel együtt alkalmazott többféle biztonsági megoldást is. – Vizuális szempontból a portré az egyik legfontosabb része a bankjegyeknek, ami tartalmaz egyfajta eszmeiséget is, s nagyon pontos elkészítést igényel – hívta fel a figyelmet Vagyóczky Károly. A bankjegyeken I. András (20 000), Gizella királyné (10 000), Óvári Ferenc (5 000), Thuri György (2000), Horváth Balázs (1000) és Jókai Mór (500) arcképei látszanak majd.

A nyomdai előkészítést és a biztonsági elemek elhelyezését végző Jura Trade Kft. képviselője, Barát Gellért a biztonsági technikák széles körét ismertette. Elmondta, ezek közül több csak UV-fénynél tűnik elő.

A helyi pénz bevezetése az önkormányzatok, helyi vállalkozások és a lakosság közös érdeke. Az alapvető szándékok között szerepel a helyi gazdaság fejlesztése és a munkahelyteremtés, ugyanakkor erősíti a lokálpatriotizmust, és egyben idegenforgalmi attrakció is. A balatoni korona várhatóan 2012. január 1-jén kerül forgalomba. A helyi pénz utalványnak minősül, de többször is fel lehet használni fizetések során úgy, mint egy átlagos bankjegyet – hangzott el egy májusi sajtótájékoztatón.

Forrás: Vehír.hu