Hitet és erőt meríthetünk őseink példájából

Március 15-e különösen alkalmas arra, hogy hitet és erőt merítsünk őseink példájából, mondta dr. Semjén Zsolt a veszprémi megemlékezésen. A miniszterelnök-helyettes a Dózsa téri ünnepségen beszédében párhuzamot vont 1848 és korunk tanulságai között.

Március 15-e különösen alkalmas arra, hogy hitet és erőt merítsünk őseink példájából, mondta dr. Semjén Zsolt a veszprémi megemlékezésen. 

A márciusi ifjak, az államférfiak története, dicsőséges honvédségünk története minden magyar embert büszkeséggel tölthet el, azt érezheti, hogy érdemes ehhez a  nemzethez tartozni. Dr. Semjén Zsolt  miniszterelnök-helyettes a Dózsa téri ünnepségen beszédében párhuzamot vont 1848 és korunk tanulságai között.

 
Dr. Semjén Zsolt

Ha végignézzük a magyar történelem ezer évét és  megpróbáljuk levonni a tanulságokat,  Szent István idején, 1848-ban, 1956-ban  és ma is egy a feladat: a keresztény Európához való kapcsolódás és az önálló független magyar állam megteremtése. 1848-ban úgy fogalmazták meg, haza és haladás, a nemzeti függetlenség kivívása és a szükséges reformok megvalósítása. Ma is hasonló a feladatunk, mondta dr. Semjén Zsolt. 

A nemzeti függetlenség azt jelenti, hogy olyan alkotmányunk legyen, ami  megfelel  örökségünknek,  a magyar nemzet érdekeinek, önbecsülésének. A  haladás 1848-ban a társadalmi reformot, a jobbágyság eltörlését jelentette, aminek egyik lényeges  pontja a közteherviselés. Ma külső és belső ellenségeink támadnak bennünket, mert a  kor követelményeinek megfelelően megvalósítottuk a közteherviselést,  a bankoknak és a multinacionális cégeknek is terhet kell vállalniuk. A '48-as Unió Erdéllyel  ma azt jelenti,  az állampolgárság kötelékében közjogilag egyesülhet a  nemzet. Nekünk, magyaroknak van egy különleges erőnk,  az örök magyarság  szellemi védőpajzsa. Széchenyi, Deák és Kossuth a magyarság öröksége; olyan  csillagok, akik utat mutatnak nekünk - hangsúlyozta a szónok.

 
A kormány nevében dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes
és dr. Semjén Zsolt koszorúzott

A megemlékezésen Kőrösi Csaba színművész, Mártony Zsuzsanna énekművész, a Magyar Honvédség Légierő Zenekara és a Dózsa György Általános Iskola tanulói adtak ünnepi műsort, majd a  kormány nevében  dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes  és dr. Semjén Zsolt, a  város nevében Porga Gyula polgármester, Brányi Mária és Némedi Lajos alpolgármesterek koszorúztak.

Forrás: Napló-Online.hu