Kerékpárosok, környezet, kukák és közbiztonság

Lezajlott a közmeghallgatás csütörtök este a városházán. Veszprém környezeti állapota mellett még a kerékpárutakról, a közbiztonságról, a hulladékszállításról is szó esett. A törvény által előírt környezeti állapotról szóló beszámoló mellet idén szerepet kapott a közbiztonság is.

Lezajlott a közmeghallgatás csütörtök este a városházán. Veszprém környezeti állapota mellett még a kerékpárutakról, a közbiztonságról, a hulladékszállításról is szó esett.

A közmeghallgatás első felében a város állapotáról volt szó. A törvény által előírt környezeti állapotról szóló beszámoló mellet idén szerepet kapott a közbiztonság is.

Veszprém környezeti állapota

Brányi Mária alpolgármester beszélt Veszprém környezeti állapotáról. Közölte, céljuk az élhető város megteremtése. Elhangzott, nagy hangsúlyt helyeztek az elhagyott hulladék összeszedésére. Fontos projekt a csapadékvíz elvezetése és a közlekedési fejlesztések is. Ez utóbbihoz hozzátartozik a körforgalom megépítése, valamint hogy további fejlesztésekkel tehermentesítsék a hotel előtti útszakaszt. Több gyalogosfelület, parkoló és kerékpárút épült. Az alpolgármester kiemelte, ma értesült róla, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól Veszprém megkapta a kerékpárosbarát település címet.

A politikus beszélt a környezetvédelemről is. Közölte, több ehhez a témához kapcsolódó rendezvénynek is helyet adott a város, és megkapta a Klímasztár, és Acélvirág díjakat is.

Brányi Mária elmondta, a városban zajló fejlesztések során a funkció mellett az esztétikára is nagy hangsúlyt fektettek.


Pálmann László

Közbiztonság

Dr. Pálmann László rendőr alezredes számolt be a város közbiztonsági helyzetéről. Elmondta, erre azért van szükség, hogy a lakók biztonságérzetét növeljék a tisztességes tájékoztatással. Az alezredes közölte, a lopások száma minimálisan emelkedett. Hozzátette, ezek a bűnesetek főleg szórakozóhelyeken történtek, ahol az áldozatok gyakran őrizetlenül hagyták az értékeiket mikor táncoltak, vagy a pultnál rendeltek valamit. A betörések száma nagyjából hasonló a tavalyihoz képest, míg az ittas vezetések száma csökkent. Dr. Pálmann László kiemelte, a rendőrség nem lett engedékenyebb a közúti ellenőrzések során, tehát a statisztika csökkenése főleg a lakosságnak köszönhető. Az alezredes felhívta a figyelmet az interneten található bűnügyi ponttérképre, ahol megtekinthető milyen bűnesetek történtek.

Porga Gyula polgármester elmondta, a térképet már ő is látta. Hozzátette, az adatok is azt mutatják, hogy Veszprém az ország egyik legbiztonságosabb megyeszékhelye.

A beszámolók után a közönség kérdései és észrevételei következtek.

Kerékpáros közlekedés

Török Mihály örömét fejezte ki az iránt, hogy Veszprém kerékpárosbarát település lett. Hozzátette, azonban a biciklivel közlekedők rengeteg gondot okoznak a belvárosban, nem tartják be a KRESZ-t és ezzel veszélyeztetik önmagukat és másokat is. Elhangzott az is, hogy szükség lenne egy bicikliútra a belvárostól a vasútállomásig, mert ez rengeteget javítana a turizmuson.

Pálmann László közölte, Veszprém talán túl hirtelen lett kerékpáros város, és még nem tanultuk meg az erre vonatkozó közlekedési szabályokat. Az alezredes elmondta, elsősorban nem bírságolással, hanem fiataloknak és gyermekeknek szóló programokkal igyekeznek a biciklis közlekedés szabályosságát javítani. Elhangzott, a veszprémi rendőrség alapelve ebben a témában az, hogy mindenki biztonságban hazaérjen.

Brányi Mária alpolgármester elmondta, a városban rengeteg kerékpárút fejlesztés zajlott le. Hozzátette, akkora az igény a bicikli utakra, hogy a város jelenleg ezt nem tudja utolérni. A fejlesztések haladnak, ám ekkora tempóhoz nem áll rendelkezésükre elég anyagi forrás.

Gondok a panelpályázatokkal

Bede Sándor egy kéréssel fordult a város vezetéséhez. Közölte, 2009-ben többen pályázatot nyertek a panellakások felújítására. A pénzt azonban csak egy háztömb tudta lehívni eddig, a kormányhivataltól pedig semmilyen választ nem kaptak.

Porga Gyula kérte Bede Sándort, hogy küldje el neki az adatokat, ő pedig megkeresi az illetékes minisztériumot az ügyben.

Hulladékszállítás

Molnár Ernő közölte, a hulladékszállítás mindenhol gondot okoz, Veszprémben pedig „különösen problémás.” Elhangzott, a válság hatására a szemét kevesebb lett, a szemétszállítási díj viszont emelkedett. Molnár Ernő kifogásolta, hogy két lomtalanítás helyett csak egy van, mégis kettőért fizettek. Méltatta viszont azt az intézkedést, miszerint a zárható konténertárolók bevezetését későbbre halasztották.

Göttlinger László, a VKSZ zrt. vezérigazgatója válaszul közölte, a cég folyamatosan számoltat el a díjakkal és lakossági fórumokat tart. Elmondta, a lakóknak a literek után kell fizetni. Nemrégiben csökkentették a litermennyiséget, erre egyre több helyen a lakók a megtelt kuka mellé tették a szemetet, amit szintén el kell szállítani, ami ugyanúgy pénzbe kerül.

Némedi Lajos alpolgármester bírálta Molnár Ernő kijelentését, miszerint Veszprémben a hulladékszállítás „különösen problémás”. Hozzátette, a városban ez a szolgáltatás kulturáltan működik, persze az előfordulhat, hogy az út szélén lesz némi szemét, de ez a jelenség mindig is volt, és mindig is lesz. A zárt konténertárolók témájában megemlítette, a lakossággal való egyeztetés után döntöttek így, nem vár ezért a döntésért elismerést, mert csak a dolgát végzi.

Elhangzott, a VKSZ elszállítja a kuka mellé tett szemetet is, és ezért nem kér plusz pénzt. Ha pedig valaki nem hajlandó a szelektív gyűjtőig elmenni, nem kaphatja vissza a szolgáltatás árát. Némedi Lajos kiemelte, ez azért van, mert a szemétszállítás árának meghatározása összetett számítások alapján zajlik, nem mérhető úgy, mint ahogy a gázfogyasztás.

A lomtalanítás problémájáról is beszélt az alpolgármester. Hangsúlyozta, tavasszal van a lomtalanítás, és ősszel a lombtalanítás. Ez utóbbi a zöldhulladék elszállítását jelenti. Az alpolgármester kijelentette, nem hasznos a családi házakban élőket és lakótelepeken lakókat egymás ellen hangolni. Zöldhulladék ugyanis mindkét helyen keletkezik, azzal a különbséggel, hogy az előbbit a lakosok, míg az utóbbit a VKSZ zrt. gyűjti össze az elszállítás előtt. Nem jogos tehát, hogy akárkinek is visszaszolgáltassák a szemétszállítási díj egy részét.

Molnár Ernő az alpolgármester válaszára a „döntsön a bíróság!” kijelentéssel reagált. Porga Gyula és Némedi Lajos hangot adott annak, hogy ez szerintük ez nem jogi kérdés. Molnár Ernő pedig erre csak ismét kijelentette, hogy „döntsön a bíróság!” 

Forrás: Vehír.hu