Megszépül a városom, de hol? Szavazzuk meg!

A tavalyi év végén zárult a Megszépül a városom című országos szavazás, melynek keretében egy köztér felújítását nyerte a győztes város. A beérkezett 85 ezer szavazatból Veszprém 31,3 %-ot megszerezve fölényes győzelmet aratott. A veszprémiek azonban tovább szavazhatnak a felújítandó köztérre.

A tavalyi év végén zárult a mintegy három hónapig tartó országos szavazás a Megszépül a városom című program keretében. A köztérfelújítást jelentő szavazást Veszprém nyerte meg. A veszprémi civilek nagyon belejöttek a versengésbe, ők továbbra is szavazhatnak, ezúttal a felújítandó köztér kiválasztásában.


Szavazásra ajánlott közterek 
 
1. BAKONYALJA VÁROSRÉSZ
A területen történt eddig a legkevesebb beavatkozás, ezért elsősorban játszótéri fejlesztés javasolt a meglévő játszótér egyes játszóelemekkel való kiegészítésével. 
 
2. ERZSÉBET SÉTÁNY
Generális megújítás szükséges, de tekintve a terület kiemelt belvárosi elhelyezkedését, javasolható, hogy a régi, elbontott játszótér helyére kerülhetnek új játszótéri elemek.
 
3. JUTASI ÚTI (HASZKOVÓ) LAKÓTELEP
E lakóterületen inkább kiegészítő fejlesztések javasoltak, melyek komfortosabbá teszik a nagy igénybevételű játszóterek használatát: A Jutas ABC-vel szemben a Haszkovó út keleti oldalán lévő zöldfelületeken a gyalogjárdák mentén 2-3 kisebb játszóelem elhelyezése lehetséges.
 
4. EGYETEM VÁROSRÉSZ
Itt a Hóvirág utca – Stadion út – Egyetem utca – Wartha Vince utcák által határolt tömbbelsőkben javasolt elsősorban az idősebb és egyetemista korosztály megcélzásával sakkasztalok, ping-pong asztalok, felnőtt játszóelemek kihelyezése.
 

Városmarketing – Hab a tortán...

A szavazós játék azonban nem csupán a felújításról szólt, hanem komoly identitásformáló és városmarketing értéke is van.

A szavazást szervező cégcsoport képviselője, Szabácsik Gergely marketing tanácsadó tájékoztatása szerint a versenyen 34.040 regisztrált szavazó vett részt. 

A beérkezett 85.873 szavazatból Veszprém 31,3 %-ot megszerezve fölényes győzelmet aratott.

Veszprém.hu Facebook oldalán is jelen lévő Veszprém-rajongók jelentős része nem Veszprémben él, több mint 10 %-a pedig külföldről netezik. Vagy ahogy egyik versengő városból viccesen posztolták: "Talán még az ufók is Veszprémre klikkeltek, ha ennyire elhúztak?!"

A veszpprémi közöségi oldalról indított, a szavazáshoz kötödő posztok és képek a megosztások révén mintegy 188 ezerszer jelent meg Veszprém a számítógépek és okostelefonok kijelzőin, ami jelentős interaktivitást és mintegy 38 ezer konkrét érdeklődést, posztot vagy szavazatot jelentett a városunknak.

Méltán lehetünk büszkék arra, hogy e szavazás kapcsán Veszprém a "leglájkoltabb", legkedveltebb magyar város lett!

Köztér felújítás – További felajánlásokat is szívesen vesznek

A szavazás és a civilek által a közösségi oldalakon felújításra javasolt közterek a januári közgyűlésen is téma volt. Brányi Mária alpolgármester így nyilatkozott a kiválasztás menetéről: 

Mivel a program lényege, hogy oly módon csatornázza be a helyi igényeket a városfejlesztési programok közé, hogy abból azonnali eredmények szülessenek - egy viszonylag alacsony összegű (nettó 1,5 m Ft) hozzájárulásról van szó, amelyet az önkormányzat részéről is ki kívánunk majd egészíteni. 

Azt szeretnénk, hogy a megújítás tényleges helyszínét további internetes szavazás döntse el a második fázisban, amely során a már beérkezett lakossági ajánlások és szakmai prioritások közül kellene választani. 

Ennek érdekében megvizsgáltuk a javaslatokat a már elindult városfejlesztési projektek és a program által nyújtott hozzájárulás tükrében, szavazásra bocsátva a minden szempontból legalkalmasabb területeket. 

A felújítási munkálatokhoz várjuk a további felajánlásokat is, illetve be kívánjuk vonni Veszprém aktív lakosságát is, így emelve a felújítás anyagi és társadalmi értékeit.

Reflektorfényben a városfejlesztés

A szavazás kapcsán támadt lakossági aktivitás ráirányította a figyelmet a városfejlesztés aktuális kérdéseire is. A különböző civil javaslatokkal kapcsolatban Schmidt István, a városfejlesztési iroda vezetője fogalmazott meg részletes tájékoztatást a szakmai szempontok figyelembe vételével.

 
Veszprém.hu
Kép: Veszprém.hu Facebook