Felelősség az oktatásban

Átadták a Volkra Ottó-díjat csütörtökön, a Pannon Egyetem központi tanévnyitó ünnepségén. Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora tanévnyitó köszöntőjében elmondta, hogy ha egyetlen szóval kellene jellemezni az egyetem működését, akkor minden bizonnyal a felelősség lenne az. 

Átadták a Volkra Ottó-díjat csütörtökön, a Pannon Egyetem központi tanévnyitó ünnepségén.

Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora tanévnyitó köszöntőjében elmondta, hogy ha egyetlen szóval kellene jellemezni az egyetem működését, akkor minden bizonnyal a felelősség lenne az. Felelősség a hallgatók, a kutató partnerek, az innovációban résztvevő céges partnerek, a munkatársak, a város és annak régiója, és az állam felé. A rektor hozzátette, hogy a Pannon Egyetem azon kevés intézmények közé tartozik, akik képesek saját maguk működését finanszírozni. Az egyetem költségvetésének csupán egyharmad részét teszi ki az állami normatív finanszírozás, ami a hallgatók szempontjából azt jelenti, hogy a képzés mögött rendelkezésre álló forrást az egyetem képes megháromszorozni.

 

dr. Friedler Ferenc

Porga Gyula polgármestere hozzátette: Veszprémben régóta hagyomány, hogy a város polgármestere köszönti az egyetem első éves hallgatóit. A most felvételizett hallgatók az egyetem mellé ajándékul kapták a várost. Porga Gyula szerint Veszprém egy ezer éves város, ami soha nem öregszik. Minden év szeptemberében fiatal egyetemisták ezrei veszik birtokba, amivel hosszú jövőt biztosítanak ennek a közösségnek. A polgármester hangsúlyozta, hogy nem csak az egyetemi polgárság, hanem az egyetem jelenléte is fontos a veszprémi közösségnek. Ezt bizonyítja az a rendhagyó együttműködés a város és az egyetem között, aminek segítségével Veszprém jövőjét közösen tervezik a résztvevő felek. Egy erős város nélkül nincs erős egyetem és egy jól működő egyetem nélkül nem beszélhetünk erős városról. 

 

Porga Gyula

A tanévnyitó ünnepségen adták át a Volkra Ottó-díjat. Az elismerést Veszprém város önkormányzata a Pannon Egyetemmel együttműködésben hozta létre azon személyek elismerésére, akik a két fél kapcsolatának erősítésében, és az együttműködés keretében meghatározott célok elősegítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A díjat idén dr. Freund Tamás akadémikus egyetemi tanár vehette át Porga Gyulától. 

 

Porga Gyula és dr. Freund Tamás

Dr. Freund Tamás professzor életművével jelentősen hozzájárult a megye és a város elismertségének növeléséhez hazai és nemzetközi szinten is. Biológus diplomáját az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetemen szerezte 1983-ban. Kutatómunkáját 1980-ban a Semmelweis Egyetem Anatómiai Intézetében Somogyi Péter és Szentágothai János tanítványaként. A Magyar Tudományos Akadémia 1998-ban választotta levelező, majd 2004-ben rendes tagjává. Idén a Magyar Tudományos Akadémia alelnökévé választották.
    Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének igazgatója és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora. Fő kutatási területe az agykéreg szerkezete és működése a tanulási és memóriafolyamatok alapjául szolgáló agyi hullámtevékenység kialakulása, funkciója, az epilepsziás agykárosodás valamint a szorongás élettana. Számos országban volt vendégkutató, hosszabb időt töltött az Oxfordi Egyetemen.
    Munkásságát számos rangos díjjal ismerték el. Több neves nemzetközi folyóirat rovatszerkesztője illetve szerkesztőbizottsági tagja. Erkölcsi elismeréseit a nemzetközi társaságokban betöltött funkciói jelzik. 1997-2002 között az Idegtudományi Világszövetség vezetőségi tagja, a Közép és Kelet Európai regionális bizottságának elnöke. A Magyar Idegtudományi Társaság vezetőségi tagja 1993-tól, majd elnöke 2009-től. 2013-ban José Manuel Barroso, az Európai Unió elnökének tizenöt fős, tudományos tanácsadó testületének tagja.
    Dr. Freund Tamás alapításától kezdve tagja a Veszprém Egyetemi Város Alapítvány kuratóriumának, ezzel is erősíti a város és az egyetem kapcsolatát és az együttműködés keretében meghatározott célok megvalósítását. 

 

Porga Gyula és dr. Friedler Ferenc

A Pannon Egyetem szenátusa tavaly alapította a Pannónia Felsőoktatásért díjat, a felsőoktatás megújításában, a hálózatfejlesztésben, megreformálásban végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként. A díjat idén Porga Gyula, Veszprém polgármestere, a Pannon Egyetem kiváló együttműködő partnere vehette át dr. Friedler Ferenc rektortól. 

Forrás: vehír.hu