Negyven éves barátság

Némedi Lajos alpolgármester sajtótájékoztatóján elmondta, hogy negyven évvel ezelőtt vettük fel a kapcsolatot a finnországi Rovaniemi testvérvárossal, ami azóta Veszprém legintenzívebb nemzetközi együttműködése lett.

Tovább erősödött a Rovaniemi és Veszprém közötti testvérvárosi kapcsolat.

Némedi Lajos veszprémi alpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy negyven évvel ezelőtt vettük fel a kapcsolatot a finnországi Rovaniemi testvérvárossal, ami azóta Veszprém legintenzívebb nemzetközi együttműködése lett. A városban három éve egy tiszteletbeli finn konzulátus is nyílt, amely azóta is tartalmas tevékenységeket végez. Tavaly szeptemberben pedig átadták a Séd völgyében a testvérvárosról elnevezett Rovaniemi lépcsőt, aminek egy éves évfordulóján a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület lépcsőfutást szervez szombaton.

 
Némedi Lajos

Az elmúlt évek során a Kossuth Lajos Általános Iskola is testvériskolai kapcsolatot alakított ki a Rovaniemiben működő Yläkemijoen Kouluval. Az alpolgármester szerint a két város közti barátság egy igazgyöngyhöz hasonlít, ami minél öregebb, annál nemesebb.  A városvezetés a hónap elején tett látogatást Rovaniemiben, ahol megállapodtak a jövőbeni együttműködésről. A látogatással egy időben nyílt meg Finnországban Kádár Tibor veszprémi festőművész kiállítása. 

Dr. Szoboszlai András, a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület elnöke hozzátette, hogy a testvérkapcsolatnak köszönhetően immáron tíz éve látogat városunkba a finn Mikulás, akinek a magyar városok közül Veszprém áll a legközelebb a szívéhez. A szombati lépcsőfutáson résztvevő gyermekek egy olyan emléklapot kapnak majd, ami egyben belépő is lesz Joulupukkihoz. Az egyesület nevéhez köthető egy olyan egyedülálló ösztöndíj is, aminek célja, hogy rövidebb külföldi tartózkodás keretében mutassa be a résztvevő országok kultúráját Finnországban és Magyarországon. 

Forrás: Vehír.hu