Nyárra megújulnak a belvárosi udvarok

Folytatódik a belváros megújulása. A városrehabilitáció első üteméből kimaradt épületek és közterületek jövő nyárra új arcot kapnak. – Veszprém arra pályázik, hogy a Dunántúl kulturális-szellemi központja legyen, ezt célozza a rehabilitáció új üteme  mondta dr. Navracsics Tibor, a körzet parlamenti képviselője.

Folytatódik a belváros megújulása. A városrehabilitáció első üteméből kimaradt épületek és közterületek jövő nyárra új arcot kapnak.

A belvárosi rehabilitáció 1/B ütemének projektindító sajtótájékoztatóján dr. Navracsics Tibor, a körzet parlamenti képviselője kifejtette: Veszprém a történelem során többször is megélt olyan korszakokat, amelyek alapjaiban határozták meg a város arculatát. Ilyen az Árpád-korra utaló vár, a barokk kor épületei, de láthatjuk a XIX. század polgárosodásának jeleit és a belvárost elpusztító szocialista építészet maradványait is. Ilyen meghatározó időszak lehet ez a mostani is, az ezredforduló óta olyan fordulat következett be, amely újjávarázsolja a várost. Az eddig a '70-es évek hangulatát árasztó épületek megújultak, és a modern városkép részévé váltak. Veszprém új fejlődési fázisába lépett; az elmúlt pár év egy olyan korszak körvonalait bontakoztatja ki, ami hozzáad Veszprém arculatához, ennek egyik példája a város karakterét is meghatározó Hangvilla.

Azt, hogy ebben mekkora szerepe volt a szerencsének, mekkora a tudatos tervezésnek, azt az utókornak kell eldöntenie, de az biztos, hogy a tudatos városvezetés nélkül mindez nem valósulhatott volna meg. Veszprém arra pályázik, hogy a Dunántúl kulturális-szellemi központja legyen, ezt célozza a rehabilitáció új üteme. A megújuló épületek olyan kulturális feladatoknak, szolgáltatásoknak adnak otthont, amelyek az egész város hangulatát javítják – zárta gondolatait Navracsics.

 

A zeneiskola látványterve

„Az a célunk, hogy folytassuk azt a dinamikus városfejlesztési munkát, amit négy éve elkezdtük” – jelentette ki Porga Gyula polgármester. „Folytatjuk a belváros funkcióbővítő rehabilitációját, hiszen vannak olyan területek, amelyek anyagi okok miatt nem fértek bele az első ütembe, így akkor elmaradt a belső udvarok, a Hangvilla előtti park és a zeneiskola épületének megújulása is, ezekre most sor kerülhet.”

„Nem az a cél, hogy elköltsünk 700 millió forintot, hanem az, hogy a veszprémiek birtokba vegyék, agoraként használják a belváros tereit, a vállalkozásaink stabil háttérrel tudjanak hosszú távra tervezni” – tette hozzá a polgármester. „Az első ütem sikere kézzel fogható, erősödtek a Kossuth utcán működő vállalkozások, kevesebb kiadó helyiséget találunk a megújult szakaszon”.

 

A Vár Áruház látványterve

„Mindig a lehető legszélesebb partneri együttműködésre törekedtünk, most sincs ez másként, hiszen ezúttal is közösen veszünk részt a fejlesztésben egy vállalkozással az egykori Skála áruház megújításában. Ettől a fejlesztéstől is azokat az eredményeket várjuk el, amiket az első ütemben is elértünk, a veszprémiek szívesen használják a tereket”.

A rehabilitáció legfontosabb számait Holcinger László, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgató-helyettese ismertette. A jövő júniusban záródó projekt összköltségvetése 712 millió forint, ebből 567,5 millió forint a vissza nem térítendő támogatás. A projektbe 130 millió forint magántőkét vontak be. 5800 m2 zöldterület újulhat meg.

 

A Hangvilla előtti park látványterve

Rendbe teszik a Jutasi út nyugati oldalán, a Cserhát lakótelep mentén húzódó támfalat és lépcsőket, megújulhat a Lordok Háza mögötti terület. Megszépül az OTP előtti zöldterületet, valamint a Csermák Antal zeneiskola előtti park. Felújítják a belső udvarokat és a Hangvilla melletti parkot, ezek új megjelenésük mellett korábban nem létező funkciókat is kapnak majd.

Eredeti állapotára állítják helyre a zeneiskola homlokzatát, és jelentős összeget költenek a hő- és vízszigetelésre, a tetőszerkezetet pedig úgy alakítják át, hogy minél több természetes fény jusson az épületbe. A Vár Áruház homlokzata teljesen megújul, sor kerül a tető hő- és vízszigetelésére.

A legtöbb projektelem várhatóan májusban készül el. Addig is számos rendezvény, úgynevezett soft pályázati elem valósul meg, elsőként a Kabóca bábszínház Mesefesztiválja ezen a hétvégén, de a közeljövőben például hungarikum-napokat is szerveznek a belvárosban.

Forrás: Vehír.hu