Egyetemisták keltik életre István királyt

A Pannon Egyetem hallgatói mutatják be az István, a király című rockoperát novemberben a Hangvillában, a Hallgatók a Művészetért Egyesület szervezésében.

A rendező Szeles József, a Petőfi Színház művésze.

A Pannon Egyetem hallgatói mutatják be az István, a király című rockoperát novemberben a Hangvillában.

 

Dr. Friedler Ferenc, Porga Gyula és dr. Mihalovics Péter

A november 12-i előadás pénteki sajtótájékoztatóján a Hallgatók a Művészetért (HaMűv) Egyesület elnöke, Halmay Gábor elmondta: hét éve tervezi már, hogy Veszprémben is színpadra állítják a Szörényi-Bródy szerzőpáros művének koncert változatát. Ez az álom most támogatókra talált, és végre megvalósulhat. A dalokat a HaMűv saját zenekara, az egyetem kórusa és szóló énekesek adják elő, összesen mintegy negyven hallgató működik közre az előadás során. 

 
Halmay Gábor

Dr. Mihalovics Péter miniszteri biztos kijelentette: amikor elvállalta a rendezvény fővédnökségét, még ifjúságpolitikával foglalkozott, és ezen a téren különösen fontosnak tartja, hogy átadják a fiataloknak azokat az egyetemes értékeket, amelyek ezer éve összetartják közösségünket – ennek pedig az az egyik leghatékonyabb módja, ha ezeket az értékeket a fiatalok maguk fogalmazzák meg, mutatják be. 

A miniszteri biztos szerint a legfontosabb értékek, amelyeket Szent István életével és munkásságával meghagyott számunkra az európaiság, a magyar államiság és a kereszténység. Porga Gyula polgármester emlékeztetett: a Pannon Egyetem és az önkormányzat számos területen működik együtt. Sokak az egyetem szemére vetik, hogy a hallgatók kevésbé vesznek részt a város közösségi életében, ennek most teret és lehetőséget biztosítanak. A polgármester abban bízik, hogy ezzel elindítanak egy folyamatot, ami a kulturális és művészeti területen aktivizálhatja az egyetemi polgárokat, és ezzel is erősítik a civilek és az intézmény közötti kapcsolatokat. Dr. Friedler Ferenc rektor felhívta a figyelmet arra, hogy a Pannon Egyetemen nincs művészeti képzés, nagyrészt mérnököket képeznek. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy egy mérnök lehet kiváló szakember a maga területén, de igazán sikeres csak akkor lehet, ha a művészetekben is eligazodik. Ezért van az, hogy a Pannon Egyetemen nem végezhet informatikus úgy, hogy művészettörténetet ne hallgatna.


Az előadást Szeles József, a Petőfi Színház művésze rendezi. A hosszabb távú tervek között szerepel, hogy az előadást az ország más egyetemein is bemutatnák. 

Forrás: vehír.hu