Megérkeztek a tonnás gyerekek

Nuka, Dinkar és Félix nevével gyakran találkozunk a jövőben, ők a Veszprémi Állatkert legújabb lakói.

A három fiatal ázsiai elefántbika szerdán foglalta el új otthonát. Hosszú utat tettek meg zárt helyen, óvatosan jöttek ki a szabadba, de hamar belátták, kellemes helyre érkeztek.

Nuka, Dinkar és Félix nevével gyakran találkozunk a jövőben, ők a Veszprémi Állatkert legújabb lakói. A három fiatal ázsiai elefántbika szerda reggel foglalta el új otthonát.

Az elefántok egy speciálisan nagytestű állatkerti állatok számára kialakított járművel tették meg a több mint ezer kilométeres utat a németországi Osnabrückből. Lódi Róbert állatgondozó már napok óta a helyszínen tartózkodott, hogy közelről megismerhesse a négy éves állatok szokásait, tulajdonságait.

A szállítókonténer mozgatását egy hatalmas daru segítette az elefánt park bejáratánál, de előtte még reggelivel kínálta a jövevényeket Török László, az állatkert igazgatója. Kíváncsian dugták ki ormányukat az egy tonnás “apróságok”, majd gyorsan elkapkodták a felkínált almákat.

Hosszú utat tettek meg a kiselefántok a zárt helyen, óvatosan jöttek ki a szabadba, de hamar belátták, kellemes helyre szállították őket. Az utolsóként érkező elefánt még egy rövid bemutatót is tartott a német állatgondozók irányításával, első szóra teljesítette a kéréseket, emelte a lábát, vagy épp lefeküdt a földre. 

Az állatkerti gondozók és a sajtó munkatársainak népes tábora sem zavarta meg a nagytestűeket, hogy felfedezzék új otthonukat, de épp ilyen kíváncsiak voltak a fényképezőgépekre és kamerákra is. Mindeközben a helyszínre látogatott Porga Gyula polgármester is, aki elmondta, régi vágya teljesült a veszprémieknek az elefántok érkezésével. Hangsúlyozta, a most zajló beruházásoknak köszönhetően a jelenlegi éves 250 ezres látogatószám várhatóan eléri a 300 ezret, amit a város szolgáltatói szektora is megérez.

Az ormányosok beszoktatása körülbelül két hetet vesz igénybe, melynek során megszokják új környezetüket, illetve megismerkednek új gondozóikkal. Előreláthatólag október első felében már a látogatók is találkozhatnak a régóta várt elefántokkal a Veszprémi Állatkertben.

Forrás: Vehír.hu