A Snétberger Központ támogatja Navracsics Tibort

Közleményben állt ki dr. Navracsics Tibor mellett a Snétberger Zenei Tehetségközpont. Az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekért felelős uniós biztosi posztra jelölt politikust október 1-jén hallgatja meg az Európai Parlament.

Közleményben állt ki dr. Navracsics Tibor mellett a Snétberger Zenei Tehetségközpont. Az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekért felelős uniós biztosi posztra jelölt politikust október 1-jén hallgatja meg az Európai Parlament.

A Snétberger Zenei Tehetség Központ - korábban Roma Zenei Szakkollégium (European Roma Special College of Music)  ötletének megfogalmazása óta támogatója Dr. Navracsics Tibor. A Központ kulturális, oktatási és a Romák társadalmi felzárkózása tekintetében is egy egyedülálló intézet,  így a döntés az ő jelölésére az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és az uniós polgárságért felelős posztjára örvendetes, és reményteli az ágazat hatékonyabb uniós megjelenése és érdekérvényesítése szempontjából is  fogalmaznak a közleményben.

 

Navracsics Tibor 2010-ben, a felsőörsi központ építkezésén (Vehír archív)

A Balaton északi partján, Felsőörs község határában létrejött, a hátrányos helyzetű roma fiatal zenei tehetségeket felkaroló intézet, az európai hírű, roma származású, Kossuth-díjas gitárművész, Snétberger Ferenc művészeti vezetésével, három év előkészület után 2011-ben nyitotta meg kapuit.

Dr. Navracsics Tibor, mint a környék  országgyűlési képviselője a Központ ötletének megszületésétől támogatta annak létrejöttét. A Központ létrejöttét a Norvég Alap (Norwegian Financial Mechanism) 2.678 millió eurós támogatása mellett a Magyar Állam 0.473 millió eurós önrésze tette lehetővé. A Központ beruházásának "Bokréta Ünnepén", majd megnyitójakor személyesen is részt vevő miniszter nyilatkozataiban és a Központ működési támogatásaiban megnyilvánuló tetteiben is a romák társadalmi felzárkózásának elkötelezett híve, a roma fiatalok felzárkózásának, munkavállásuknak és elhelyezkedésüknek az oktatás és képzés útján történő támogatásának vallója.

A Snétberger Zenei Tehetség Központ ma a 4. évfolyamát oktatja, mára több mint 200 roma származású, hátrányos helyzetű, zenei tehetségnek biztosítva nemzetközi szintű zenei képzést és mentorálást. A Központ fenntartásában a Magyar Állam támogatásai kiemelkedő szerepet játszanak. Ezen források előteremtésében is fontos segítséget nyújtott és nyújt számunkra Dr. Navracsics Tibor  zárul a központ közleménye.

Forrás: MTI/Vehír.hu