A Szolidaritás hőskora

A Szolidaritás 10 éve 19791989 címmel szervezett kiállítást a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat a Hangvillában. A kiállított fényképek és dokumentumok a lengyel rendszerváltó Szolidaritás szakszervezeti mozgalom történetét mutatják be.

A Szolidaritás 10 éve 19791989 címmel szervezett kiállítást a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat a Hangvillában.

Lengyelországban a második világháború után 1979–1980-ban a gazdasági mutatók minden tekintetben történelmi mélyponton voltak. A politikai vezetés ekkor áremeléshez folyamodott, aminek hatására országszerte sztrájkok robbantak ki. A tüntetők vezetője egy elbocsátott villanyszerelő, Lech Wałęsa lett. Később aláírták a megegyezést a vezetéssel, és megszületett a "Szolidaritás Független Önkormányzó Szakszervezet", az első szabad szakszervezet a vasfüggöny mögött, mely az évek során 10 millió taggal bővült.

A kiállított anyagok eredeti dokumentumokat és fényképeket tartalmaznak a rendszerváltó Szolidaritás szabad szakszervezeti mozgalom megalakulásától egészen a kommunista rendszer bukásáig.

 
Brányi Mária és Halmay György

Brányi Mária alpolgármester emlékezőjében elmondta: a történelmi tények ismeretében elmondhatjuk, hogy a kommunizmus koporsójába a Szolidaritás szakemberei verték az első szögeket. Hozzátette: Lengyelország és a Szolidaritás 1981-ben példát és hitet adott számunkra is, hiszen a magyarországi rendszerváltás nem következhetett volna be Lech Wałęsa és társai küzdelme nélkül. Brányi Mária kiemelte, hogy nem csak a független szakszervezetre emlékezünk, hanem minden szabadságszerető lengyelre, aki harcolt a kommunista diktatúra ellen, akár élete kockáztatásával is.

 

Kövesdi Hanna
 
A kiállítás bemutatása közben Kövesdi Hanna, a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat szóvivője történelmi részleteket osztott meg a mozgalom fontos eseményeiről, valamint köszönetet mondott Veszprém város önkormányzatának a kiállítás támogatásáért.

A tárlatot Halmay György, a kiállítás védnöke nyitotta meg. Beszédében a lengyelországi eseményeket idézte fel, valamint Kiemelte Lech Wałęsa 1983-as Nobel békedíját is.

 

A kiállítás október 1-20-ig tekinthető meg ingyen a Hangvilla legfelső emeletén. 

Az eseményen közreműködtek a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei.

Forrás: Vehír.hu