A korai felismerés életet menthet

Harmadik alkalommal tartotta meg sétáját a Fagyöngy Egyesület szombaton délelőtt Veszprém belvárosában, hogy felhívják a figyelmet a mellrák megelőzésére. A program a színházban fejeződött be, itt onkológussal lehetett négyszemközt beszélgetni, illetve az emlő önvizsgálathoz is kaptak segítséget az érdeklődők.

Harmadik alkalommal tartotta meg sétáját a Fagyöngy Egyesület szombaton délelőtt Veszprémben, hogy felhívják a figyelmet a mellrák megelőzésére.

Fontos, hogy a hölgyek rendszeresen eljárjanak szűrésre, illetve havonta önvizsgálatot végezzenek magukon. Bízunk benne, hogy ezzel a megmozdulással komolyabban veszik az érintettek ezt a témát, hiszen a korai felismerés életet menthet - mondta el érdeklődésünkre az esemény kapcsán Lángné Janni Margit, a Fagyöngy Egyesület elnöke. Mint mondta, 45 és 65 év között kétévente kell szűrésre járni, de ha valaki szokatlant tapasztal magán, bátran forduljon orvoshoz.

 

Lángné Janni Margit

A jelenlévőket Porga Gyula polgármester, az esemény fővédnöke köszöntötte. - Furcsává váltunk mi emberek, a gépeink karbantartására hihetetlen energiákat fordítunk, de saját vizsgálatunkra kevés időt szakítunk, nem foglalkozunk azzal, ha a testünk problémát jelez - adott hangot véleményének. Hozzátette, a séta fontos üzenetet tartogat számunkra, megmutatja, hogy nem vagyunk egyedül, léteznek olyan közösségek, vannak társaink, akik segítenek, hogy úrrá tudjunk lenni a nehézségeken.

 

Porga Gyula köszönti a jelenlévőket

Dr. Rácz Jenő, a megyei kórház főigazgatója szerint nem állhatunk meg az úton addig, amíg egyetlen embert is elveszítünk olyan betegségben, ami gyógyítható. Végig kell mennünk a kijelölt úton. Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója úgy fogalmazott, hogy a nőktől kapjuk meg azt a szeretet, ami nélkül a férfiak nem tudnának végig menni az említett úton. 

A felvonulók a kórháztól a Kossuth utcára vonultak, ahol zenés felhívással készültek, a program a színházban fejeződött be, ahol onkológussal lehetett négyszemközt beszélgetni, illetve az emlő önvizsgálathoz is kaptak segítséget az érdeklődők. 

Az emlőrák Magyarországon minden tizedik nőt érinti, az évi ötezer megbetegedettből mintegy kétezren meghalnak. Ezt a halálozási számot lehetne javítani, ha a 2000 óta bevezetett szervezett emlőrák szűrésre eljárnának a nők.

A mammográfiás vizsgálat alatt már korai szakaszában felismerhető a betegség, amikor még nincsenek érezhető fizikai elváltozások, a gyógyulás esélye pedig majdnem 100 százalék - tudtuk meg dr. Tálos Zsuzsanna onkológus főorvostól. Kiemelte még, a férfiak körében is előfordulhat emlőrák. 

Forrás: Vehír.hu