A magyarok Európa szabadságának hősei

Az aradi vértanúk tiszteletére tartottak megemlékezést hétfőn a Török Ignác utcai emlékműnél. Porga Gyula polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, október 6. a magyarság fekete napja. 1849-ben ezen a napon végezték ki az aradi tizenhármakat és az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost.

Az aradi vértanúk tiszteletére tartottak megemlékezést és koszorúzást hétfőn délután a Török Ignác utcai emlékműnél.

Porga Gyula polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, október 6. a magyarság fekete napja, 1849-ben ezen a napon végezték ki az aradi tizenhármakat és az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost.  Ők és a többi hős a magyar nemzet szabadságának és függetlenségének oltárán áldozta fel életét. Tisztelet a hős elődöknek, akik nem elégedtek meg a kompromisszumok kényelmével, hanem életük kockáztatásával jogos szabadságukat követelték. Azok a magyar hazafiak, akik a magyar szabadságért és függetlenségért küzdöttek, a történelem jó oldalán álltak. 

 

Porga Gyula

1848-49 egyetemességét mutatja, hogy szabadságharcosaink és vértanúink közül sokan nem is magyarnak születtek. A magyar forradalom és szabadságharc áldozataira tekintve győzteseket látunk, akiknek győzelme sok évvel később teljesült be, még ha el is veszítették a harcot a harcmezőn a túlerővel szemben. Nem szenvedett vereséget a magyarság 1849-ben, bár a nemzet születésének traumáját élte át. 

1848-49 üzenete az, hogy a szabadságharcért vívott harcot el lehet veszíteni a harcmezőn, de a szabadság ügye soha nem veszhet el. Nemzedékről nemzedékre megfogalmazódott a magyarokban a szabadság és a függetlenség iránti vágy, mely végül sikerre vezette ügyünket. 1956-ban és 1989-ben is a 48-as hősök tettei lebegtek szemünk előtt. Szabadságot hagytak ránk örökségül, minden időben emlékeztetve rá, hogy a magyarok Európa szabadságának hősei - zárta gondolatát Porga Gyula.

 
Dr. Somlainé dr. Perémi Ágota

Dr. Somlainé dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója elevenítette fel a történelmet, a vértanúk (Lázár Vilmos, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Schweidel József,  Lovag Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knezich Károly, Nagysándor József, Gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, Gróf Vécsey Károly) utolsó perceit.

A jelenlévő önkormányzatok, valamint hivatásos, katonai és civil szervezetek képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Az ünnepségen közreműködött az MH Légierő Zenekar, valamint Kőrösi Csaba színművész. 

Forrás: Vehír.hu