A vidék portékája

Nem a tömeg-, hanem a minőségi turizmus jellemző Veszprémre, ez különböztet meg minket több megyei jogú várostól  hangsúlyozta  Porga Gyula polgármester a hétvégi Bakony Expo felvezető sajtótájékoztatóján. 56 kiállító várja majd a látogatókat az Arénában rendezett kiállításon és vásáron.

Első alkalommal rendezik meg a Bakony Expo elnevezésű, turisztikai, gasztronómiai és népi kulturális programokat felsorakoztató eseményt november 89-én a Veszprém Arénában.

Nem a tömeg, hanem a minőségi turizmus jellemző Veszprémre, ez különböztet meg minket több megyei jogú várostól - hangsúlyozta az eseményt felvezető sajtótájékoztatón Porga Gyula polgármester, hozzátéve: a gasztronómiai kínálatunkra is büszkék lehetünk, ami tovább bővül a Bakony Expo programsorozattal.

 

Porga Gyula

Véleménye szerint ez az esemény remek lehetőséget kínál arra, hogy a nagy közönség megismerkedjen számos, eddig rejtve maradt gasztronómiai különlegességgel, ami a megyénkre jellemző. “A siker érdekében azonban együttműködésre vagyunk kényszerítve” - húzta alá a polgármester, hiszen csak a térséggel közösen tudunk látványos eredményt felmutatni.

 

Sövényházi Balázs

Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei szervezetének általános alelnöke arról beszélt, hogy hosszú előkészület előzte meg az expot, amihez kapcsolódva a nyilvános programok mellett november 7-én szakmai napot is tartanak, és többek között a kisüzemek piacra jutási feltételeiről, valamint a helyi termékek jelentőségéről is szó lesz. 

Összesen 56 kiállító várja majd a látogatókat ezen a hétvégén, az élelmiszer-termelők mellett népi kézművesekkel is találkozhatunk, a választékra pedig senki sem panaszkodhat majd. Egyebek mellet kézműves és házi sajtok, joghurtok, vajak, húskészítmények, pékáruk, lekvárok, szörpök, savanyúságok, mustár különlegességek, pálinkák és borok képezik a kínálat részét, de népi ékszerek, kerámia edények, fazekas termékek és gyógynövényes szappanok is megvásárolhatók lesznek. 

 

Göttlinger László, Porga Gyula és Sövényházi Balázs

Göttlinger László, a Bakony Expo programigazgatója felhívta a figyelmet, hogy nemcsak kész ételekkel találkozhatunk ezen a két napon, hanem épp készülő finomságokkal is. Szombaton délután az Aréna előtt felállított sátorban a helyi kiállítók alapanyagait felhasználva készülnek ínycsiklandozó kolbászok, saláták, pástétomok. Maurer István mesterszakács érdeklődésünkre elmondta, a hagyomány kolbász mellett paprika nélküli, citrommal ízesített változat is elérhető lesz, illetve felhívják a kíváncsiskodók figyelmét, hogy egy disznó a farkától az orráig felhasználható, így például disznófül salátát is készítenek a Bakonyi séfek bemutatója alkalmával, illetve az I. Bakonyi Gasztrokupa is biztosítja a nem mindennapi ízeket. 

Részletes program itt >>

Forrás: Vehír.hu