A forradalom a családokban élt tovább

– 1956. november 4-e hőseink születésének a napja is... Igazi hősök csak igazán nehéz helyzetekben születnek, reménytelen időkben válva mindenki reményévé – hangsúlyozta Porga Gyula polgármester a Kereszténydemokrata Néppárt helyi szervezetének keddi ünnepségén. 

Álmainkat és eszméinket nem győzhetik le fegyverrel, a szabadság ügye végül mindig győzedelmeskedik. Brusznyai Árpád és a veszprémi forradalmárok emlékét kegyelettel megőrizzük. Ez a hely mindenki számára hirdeti a magyar szabadság ügyét, őrizve a hősök emlékezetét. Így fogalmazott köszöntőjében Veszprém polgármestere, a Kereszténydemokrata Néppárt veszprémi szervezetének keddi ünnepségén.

Porga Gyula felidézte 1956. november 4-ét, amikor a szovjet csapatok miatt „a forradalom sorsa megpecsételődött, a kilátástalan katonai helyzet ellenére mégis hősies ellenállás bontakozott ki országszerte.” A polgármester szerint ezzel a magyar forradalom új, egyúttal végső szakaszába lépett, ahol elkeseredett küzdelem kezdődött Magyarország és a szabadság védelmében.

– 1956. november 4-e hőseink születésének a napja is, amikor azokra emlékezünk, akik életüket és vérüket áldozták hazánkért. Igazi hősök csak igazán nehéz helyzetekben születnek, reménytelen időkben válva mindenki reményévé – hangsúlyozta. Elmondta: a történelem évtizedekkel a magyar forradalom után igazolta hőseink elszántságát, akiknek kitartása és elszántsága világtörténelmi távlatokban nyert értelmet, ezzel szerte a világban példát szolgáltatva a szabadságszerető népek számára.

– Bizonyos értelemben a magyar forradalmat soha nem győzték le. A független, szabad és demokratikus Magyarország eszméje tovább élt azokban, akik tanúi voltak 1956 küzdelmének. A magyar otthonokban a családok évtizedeken át menedéket nyújtottak az 1956-os forradalom eszméjének, mintegy végvárként védelmezve azt – idézte fel Porga Gyula. Hozzátette, 1956 példája máig mutatja, hogy „álmainkat és eszméinket nem győzhetik le fegyverrel, a szabadság ügye végül mindig győzedelmeskedik. Brusznyai Árpád és a veszprémi forradalmárok emlékét kegyelettel megőrizzük”, mondta. A hősöket méltatva a polgármester kiemelte, olyan korban voltak ők „hazánk szabadságának védelmezői, melyben az elnyomás erői mindent elborítottak. Ők a remény hősei, akik egy reménytelennek látszó helyzetben küzdöttek Magyarországért.”

Az ünnepség zárásaként a résztvevők elhelyezték a megemlékezés koszorúit és mécseseit a várban található emléktábláknál.

Forrás: Napló-Online
(Kép: Penovác Károly)