Megújul a veszprémi húszemeletes

Több mint fél milliárd forintból korszerűsítik a veszprémi húszemeletest 2016 végéig, jelentette be Szabó Zsolt államtitkár keddi sajtótájékoztatóján. 

A fejlesztés a külső szigetelést, a fűtés-­hűtést, a vízellátást és az elektromos rendszert is érinti.

Több mint fél milliárd forintból korszerűsítik a veszprémi húszemeletest 2016 végéig, jelentette be Szabó Zsolt, fejlesztés­ és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár kedden.

Szabó Zsolt kiemelte, a veszprémi húszemeletes egy mintaprojektben újulhat meg. A fejlesztés a külső szigetelést, a fűtés-­hűtést, a vízellátást és az elektromos rendszert is érinti, amelynek eredményeként a társasház akár hetven százalékos energiamegtakarítást is elérhet, tette hozzá az államtitkár.

A beruházás – amelynek költsége 500 millió forint és egy milliárd között lehet – negyven százalékát vissza nem térítendő európai uniós forrásból finanszírozzák, ugyanekkora részben a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében visszatérítendő, alacsony kamatozású összeg is rendelkezésre áll majd. A maradék húsz százalékot a lakók és a város teremthetik elő, tette hozzá Szabó Zsolt.

Némedi Lajos alpolgármester felidézte, még 2010-­ben, önkormányzati képviselő-jelöltként kezdődött az a munka, amelynek eredményeként bejelenthetik az épület megújítását. Hozzáfűzte, a toronyház megújítása nem kampánytéma, hanem becsületbeli ügy számára.

A 62 méter magas, 160 lakásos épület felújítása jövő tavasszal kezdődik, és 2016 második felében zárul.

Országosan 240 milliárd forintot fordítanak épületek energetikai megújítására.

Forrás: Napló-Online.hu