Visszakapott örökségünk

Újra megnyitották a másfél éve leégett Bakonyi Házat. Dr. Perémi Ágota, a múzeum igazgatója elmondta: a múzeumok világnapját nem is lehetne méltóbban megünnepelni, mint a kiállítóhely újra-nyitásával. Köszönetet mondott mindazoknak, akik a tűzeset után hozzájárultak a helyreállításhoz.

Újra megnyitották a másfél éve leégett Bakonyi Házat.

Dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója elmondta: a múzeumok világnapját nem is lehetne méltóbban megünnepelni, mint a kiállítóhely újranyitásával. Köszönetet mondott mindazoknak, akik a tűzeset után hozzájárultak ahhoz, hogy az éppen nyolcvan éve átadott épület újra életre keljen. A károk elhárításán is túlmutat az elvégzett munka: a falak fűtésével lehetővé tették, hogy a korábban megszokottól eltérően a jövőben a bemutatóhely télen is látogatható legyen.


Perémi Ágota

A fejlesztés második üteme – a pályázat május végére várható elbírálásának függvényében – a kiállítóhely korszerűsítését célozza meg. A jelenleg üresen álló hátsó szoba ismét kiállítótérré válik: az „Időtlen idők” címmel tervezett kiállítás és a hozzá kapcsolódó terminál a helyi paraszti, kisnemesi és kézműves kultúra egyfajta böngészhető enciklopédiáját kínálja majd az érdeklődő közönségnek. Ugyanitt tekinthető meg a Bakonyi Ház 1:20 léptékű makettje is, amely a megújuló múzeumpedagógiai kínálatra hívja fel a figyelmet.

A múzeumpedagógiai funkció ugyanis az épület legfontosabb szerepe, a veszprémi és környékbeli óvodák és iskolák növendékei közvetlen tapasztalatokat szerezhetnek, hogyan éltek elődeink. Az épület ilyen kihasználtságát mutatja az is, hogy fél órával a megnyitó után már meg is érkezett az első diákcsoport egy kihelyezett tanórára.


Ők a közeljövőben a ház körül is sok újdonságot tanulhatnak majd, a tervezett fejlesztés fontos eleme lesz ugyanis a Bakonyi Ház környezetének megújítása. A kibővített kertben etnobotanikai bemutatóhely készül, amely nemcsak esztétikai élményt nyújt, de a hagyományos paraszti kertkultúrára vonatkozó ismeretek hasznos tárháza is lesz. A népszerű programnak számító, de műtárgyvédelmi szempontok miatt eddig csak korlátozottan kínált langalló- és kenyérsütés pedig a Bakonyi Ház konyhájából a szabadba költözik. Sikeres pályázat esetén az új mobil szabadtéri kemencében már idén augusztus 20-án „új kenyér” sülhet.


Némedi Lajos

Némedi Lajos alpolgármester szerint az, hogy az épület két pusztító tüzet is átvészelt az elmúlt évtizedben mutatja, hogy mennyire fontos a Bakonyi Ház a veszprémieknek, hiszen általa megismerhetjük, hogyan éltek nagyszüleink. Vigyázzunk az épületre, ez mindannyiunk felelőssége és kötelessége – fogalmazott a politikus.


2013


2015

A Bakonyi Ház tetőszerkezete 2013. november 31-én éjszaka gyulladt meg – a feltételezések szerint gyújtogatás miatt. A tűzoltók hajnalra eloltották a tüzet, az épület azonban életveszélyessé vált. A benne őrzött kiállítási tárgyakat nagyrészt sikerült kimenteni, személyi sérülés nem történt. A helyreállítást vis maior támogatással valósították meg.

Forrás: Vehír.hu