Ösztönözni kell a vállalkozókat

Veszprémbe érkezett a Miniszterelnökség által, a vállalkozói kedv és az ötletek iránti nyitottság ösztönzésére indított rendezvénysorozat. Kedden szakpolitikai előadások hangzottak el, a vállalkozásfejlesztési gondolatkört a pályázatok szemszögéből járták körül az előadók.

Veszprémbe érkezett a Miniszterelnökség által, a vállalkozói kedv és az ötletek iránti nyitottság ösztönzésére indított nyári rendezvénysorozata kedden.

A Sikeres Uniós Pályázatokat Előkészítő Rendezvénysorozat, a SUPER road show célja, hogy az aktuális fejlesztéspolitikai ciklus pályázatainak lehető legsikeresebb kihasználása érdekében a kis- és középvállalkozásokat hasznos információval lássa el, pályázásra bátorítsa, inspirálja őket, valamint a vállalkozást még csak tervező érdeklődőket is motiválja.

A rendezvény megnyitóján Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy Magyarország gazdasági fejlesztése szempontjából nagyon fontos a főváros, azonban a vidék gazdasági sikere nélkül egy ország önmagában nem lehet sikeres. A helyettes államtitkár úgy ítélte meg, hogy a 2014-20-as uniós fejlesztési időszak egy utolsó lehetőségnek is tekinthető. Az Európai Unió jelenlegi kérdéseit látva több mint valószínű, hogy 2020 után a közös fejlesztéspolitika keretösszege sokkal alacsonyabb lesz. A korábbi időszak 13-16 százalékával szemben a kormány a teljes támogatási keret 60 százalékát fordítja gazdaságfejlesztési beruházásokra és csupán 40 százalékát költi más célokra.


Csepreghy Nándor

A helyettes államtitkár hozzátette, hogy már megjelentek a 2014-20-as ciklus első hazai pályázati lehetőségei. A múlt héten 83 milliárd forint értékben jelentek meg pályázati kiírások többek közt kapacitásfejlesztésre és gépbeszerzésre.

Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere a rendezvényen tartott előadásában hangsúlyozta: az önkormányzatok egyik kiemelt feladata annak az infrastruktúrának a megteremtése, ami lehetővé teszi a helyi vállalkozások folyamatos fejlődését. Veszprémben közel hatezer vállalkozás működik, ezeknek alig két százaléka foglalkoztat ötven főnél több munkavállalót. A polgámrester szerint ebből az adatból látszik, hogy a kis- és középvállalkozásokat alkotják a város gazdasági gerincét. A polgármester előadásában kitért arra is, hogy Veszprémben tartósan három százalék környékén van a munkanélküliség, számos területen kifejezetten munkaerőhiány mutatkozik. A város felülvizsgálja a jelenlegi adórendszerét és a jövő évtől csökkenti a vállalkozásokat terhelő kötelezettségeket.


Porga Gyula

Az elmúlt időszak tapasztalatai azt bizonyítják, hogy folyamatosan növekszik a város lakossága, ami számos problémát vet fel. Ezek közül kiemelkedik a lakáspiac helyzete. Ma, Veszprémben nagyon nehéz albérletet találni. A polgármester szerint ennek a problémának a megoldása most az egyik legfontosabb feladata a városnak.

A kétnapos rendezvény első napján szakpolitikai előadások hangzottak el, amelyek fejlesztéspolitikai kitekintést adtak és a vállalkozásfejlesztési gondolatkört a pályázatok szemszögéből járták körül. Szerdán pedig a pályázati és vállalkozásfejlesztési témák mellett inspiráló, motiváló előadások is lesznek olyan üzletemberektől, tudósoktól, feltalálóktól, akik a saját területükön az elmúlt évek során kiemelkedő eredményeket értek el és személyes történetükkel motiválhatják a hazánkban működő kis- és középvállalkozásokat, intézményeket, közösségeket és a fiatalokat.

A szakmai előadások mellett, az Óváros téren családi és szórakoztató programokon is részt vehettek az érdeklődők.

Részletes veszprémi program itt >>

Forrás: Vehír.hu