A diabétesz megelőzhető, de nem gyógyítható

A diabetes világnapjához kapcsolódóan rendeztek egészségügyi napot a Veszprém Agórában vasárnap. Magyarországon az összlakosság 7,2 százaléka a diabéteszes betegek csoportjába tartozik 

a cukorbetegség egy életre szól, nincs kigyógyulás.

A diabetes világnapjához kapcsolódóan rendeztek egészségügyi napot a Veszprém Agórában vasárnap.

Reichart Bélánétól, az Alapítvány a Cukorbetegekért kuratóriumának elnökétől megtudtuk, hogy a rendezvényen színvonalas előadásokkal bővíthették a betegséggel kapcsolatos tudásukat a résztvevők, akik különféle szűrővizsgálatokon is részt vehettek.

„A CUKORBETEGSÉG EGY ÉLETRE SZÓL, EBBŐL NINCS GYÓGYULÁS.”

A megfelelő étkezés nem csak a diabéteszes betegeknek fontos, hiszen kevesen étkeznek tudatosan, nem használunk elég zöldséget a konyhában, a gyerekek nem ismerik, fogyasztják a gyümölcsöket. Szintén veszélyforrás a kevés mozgás, ami a cukorbetegség kialakulásában kulcsszerepet játszik – hívta fel a figyelmet a kuratóriumi elnök.

A SZŰRŐVIZSGÁLATOK JELENTŐSÉGE, HOGY A BETEGSÉG IDŐBEN KIDERÜLJÖN, ÉS NE AZ ELSŐ SZÖVŐDMÉNY – EGY STROKE, EGY SZÍVROHAM VAGY EGY LÁBAMPUTÁCIÓ UTÁN SZEMBESÜLJÜNK VELE.

A Földön 250 millió diabéteszes beteg él, számuk minden évben hétmillióval nő – ezt az adatot már dr. Fulcz Ágnes, a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Diabetes Centrum főorvosa osztotta meg velünk. Magyarországon az összlakosság 7,2 százaléka tartozik ebbe a csoportba.


Dr. Soós Hajnalka

Dr. Soós Hajnalka, a Hétpettyes Alapítvány Kuratórium elnöke arra figyelmeztetett, hogy a gyerekek körében is egyre nő a cukorbetegek száma, figyelni kell az árulkodó jelekre: ha a gyerek sokat iszik, sokat pisil, fáradékony, sokat fogy. A kettes típusú cukorbetegség fő rizikója az elhízás, ami egyre többeket érint, a szakorvos már két-három éves korban is olyan elhízott gyerekekkel találkozik, akiknél éppen emiatt rendkívül magas a betegség kialakulásának kockázata.


Némedi Lajos

A megjelenteket Némedi Lajos alpolgármester is köszöntötte, aki a diabéteszt az Esthajnalcsillaghoz hasonlította, hiszen a Vénusz is hűséges, kitartó kísérő, akkor is velünk van, ha nem is látjuk, nem is tudunk róla. A cukorbetegségtől nem tudunk megszabadulni, ezért is fontos, hogy figyeljük egészségi állapotunkra, és megfogadjuk a minket gyógyító szakemberek tanácsait.


Dr. Vándorfi Győző

A programokról dr. Vándorfi Győző, a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület elnöke beszélt: az orvosi előadások után közös mozgásra is lehetőség volt, az Agóra színháztermében interaktív vetélkedőt szerveztek, majd a Pannon Várszínház zenés műsorát tekinthették meg a jelenlévők, akik egész nap részt vehettek szűrővizsgálatokon, tanácsadásokon. A magukat egészségesnek gondolók azt is megtudhatták egy gyors vizsgálat után, hogy a közeljövőben milyen valószínűséggel alakul ki náluk a betegség.


Diabetes nap Csetényben (Diabet.hu)

A diabetes világnapjához kapcsolódóan a jövő héten több helyszínen is rendeznek programokat megyénkben. 12-én a várpalotai Thury téren állomásozik az országjáró szűrőkamion 9 és 17 óra között. 13-án a Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskolában a tanulók vércukorszint-mérésen vesznek részt, majd játékos feladatokon keresztül ismerkednek az egészséges táplálkozás és a testmozgás fontosságával. A tanulók egész délelőtt kék ruhát viselnek majd, és az épületet is kékbe öltöztetik.

Forrás: Vehír.hu