Tér a parkolón ­

A kulturális negyed is helyet kapott a közgyűlés által tavaly el­fogadott településfejlesztési koncepcióban, amely tartalmazza a közterületek minőségi fejlesztését, zöldfelületek rehabilitását, parkolók kialakítását, többek között a színházkert rekonstrukcióját is.

Mélygarázs épülne a színházkertben

Csak koncepcionális elképzelés van a színházkerti parkolóházzal kapcsolatban, se pályázat, se döntés nincs.

A várhoz és a városközponthoz délről kapcsolódó terület a belváros szerves része.

Az egykori püspöki kertekbe fokozatosan települtek be fontos kulturális intézmények (színház, múzeum, könyvtár, mozi), kialakult a város kulturális negyede. A térség jelenlegi leromlott állapota miatt indokolt beavatkozni, amely révén helyreállítható a városrész egyedi karaktere, növekszik megtartóereje és látogatottsága.

A kulturális negyed is helyet kapott a városi közgyűlés által tavaly szeptemberben el­fogadott településfejlesztési koncepcióban. Ez tartalmazza a közterületek minőségi fejlesztését, parkok és zöldfelületek rehabilitását, parkolók kialakítását, többek között a színházkert zöldterületi rekonstrukcióját, parkolási feltételek biztosítását.

 
A tervezett mélygarázs, a tetején zöldfelülettel segítene
az Óvári Ferenc utcai parkolási gondokon

Veszprém pályázna mélygarázs építésére, de egyelőre még nem írtak ki ilyet. Ha az decemberben meg is jelenik, a megyeszékhely 2016 harmadik negyedévében pályázna, hiszen egy ilyen nagy volumenű beruházás tervezése több hónapos munka.

Az önkormányzat a Nemzetgazdasági Minisztériumba elküldte javaslatát. A mélygarázs építésére közel 281 millió forintot terveznek, ami magába foglalja a pályázatírás költségét, tájékoztatott Schmidt István, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője.

A színházkerti mélygarázs – amiről egyelőre csak koncepcionális javaslat van – bejárata az Iskola utcáról lenne. A három­ vagy négyszintes parkoló tetejét zöldfelülettel borítanák, ezáltal egy kis tér alakulna ki az Iskola utca és az Óvári Ferenc sarkán, ami a városkép szempontjából is ideálisnak tűnik.

A színházkertbe vasbeton lemez parkolót terveznek, hasonlót, amilyen a Bagolyvári parkolóház a város központjában. A tervezett mélygarázs sokat segítene az Óvári Ferenc utcai parkolási gondokon. A parkolóhelyek bővítése, fejlesztése mindenhol alapvető, ahol funkciófejlesztő beruházást végez az önkormányzat.

 
Forrás: Napló-Online
(Kép: Penovác Károly)

Letölthető dokumentum:

icon Veszprém MJ Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája (2014–20) (3.65 MB)