Fél évtizedes fennállásukat ünnepelték

Fennállásának ötödik évfordulóját ünnepelte a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központja hétfőn az Agórában. Porga Gyula polgármester az ötödik csapatünnepen díszszalagot adományozott az egység csapatzászlajára.

Fennállásának ötödik évfordulóját ünnepelte a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központja hétfőn az Agórában.

A Veszprémben települő MH Légi Vezetési és Irányítási Központ 2011. április elsején alakult meg. A korábban létező MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezrednél egy szervezetben tömörült hadműveleti és harcászati elemek különváltak a logisztikai, a híradó, az informatikai, a támogató és a radar elemektől. Előbbi funkciók kerültek az MH LVIK felelősségi körébe, utóbbiak pedig az MH 54. Veszprém Radarezredhez. Az újonnan megalakult központ szervezetébe a korábban az MH Összhaderőnemi Parancsnokság keretein belül működő Légi Hadműveleti Központ is átkerült.


Az új alakulat parancsnokává március 15-ei hatállyal a légtérellenőrző ezred korábbi parancsnokát, Szücs József mérnök ezredest nevezték ki.

Az MH LVIK teljes körűen 2011. június elsejével vette át az MH 54. Veszprém Radarezredtől és az MH Összhaderőnemi Parancsnokságtól a légi vezetési és irányítási feladatokat és ezzel együtt teljessé vált feladatrendszere és állománytáblája is.


A Magyar Honvédség legfiatalabb alakulata eddigi történetének jelentős állomásaként 2011. október 23-án dr. Schmitt Pál akkori köztársasági elnök zászlószalagot és csapatzászlót adományozott a központnak. Ehhez a csapatzászlóhoz ajándékozott díszszalagot az ötödik csapatünnepen Porga Gyula polgármester hétfőn.

Forrás: Vehír.hu