Jubileum és emlékezés Gyulafirátóton

A településről a második világháború után kitelepített családokra is emlékeztek a hagyományos német nemzetiségi napon. A program német nyelvű szentmisével kezdődött, majd a településről kitelepített családokra emlékeztek.

A településről a második világháború után kitelepített családokra is emlékeztek a hagyományos német nemzetiségi napon. A program német nyelvű szentmisével kezdődött, majd a településről kitelepített családokra emlékeztek.

Czaun János, a településrészi önkormányzat vezetője beszédében elmondta, hazánkban 1945-­ben mintegy 380 ezer német lakos élt, közülük 185 ezret fosztottak meg magyar állampolgárságától, valamint ingó­ és ingatlanvagyonától, és telepítettek Németországba a második világháborút követő három évben.

 
Rózsa János, a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke koszorúzott, balra Schäf er Mihály elnökhelyettes

Hozzátette, Gyulafirátótról 1948 februárjában telepítettek Németországba két családot, további hat családnak pedig Veszprém megyén belül kellett máshová költöznie. A kitelepítésben harmincöt gyulafirátóti lakos volt érintett.

A köszöntő után Tóth András Sándor katolikus plébános megáldotta a kitelepítésben érintettek tiszteletére emelt emlékkövet, majd a megemlékezők koszorúkat helyeztek el annak tövében.

A délután során a Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület tizenötéves jubileumát is megünnepelték, a kulturális műsorban fellépett a helyi iskola német nemzetiségi tánccsoportja, az Úrkúti Asszonykórus, a veszprémi és a helyi német nemzetiségi dalkör, valamint a Rozmaring Tánccsoport is. 

 
Forrás: Napló-Online.hu
(Fotó: Marton Attila)