Két kultúra találkozása a városházán

A Védelmező Szent Szűz Ünnepe és a Kozákság Napja alkalmából új kiállítás nyílt a városháza aulájában Gembik Olexandr műveiből. Porga Gyula polgármester szerint egy nemzetiség olyan értéket és kultúrát közvetít, amely színesítheti a befogadó várost.

A Védelmező Szent Szűz Ünnepe és a Kozákság Napja alkalmából október 13-án új kiállítás nyílt a városháza aulájában Gembik Olexandr műveiből.

Porga Gyula polgármester szerint fontos, hogy egy város befogadó legyen. Úgy véli, egy nemzetiség olyan értéket és kultúrát közvetít, amely csak színesítheti a befogadó várost, ezt az ukrán közösség már számtalanszor bizonyította.

„A különböző ünnepek, népszokások és tradíciók minden nemzet életében különösen fontosak, hiszen ezek adnak identitást. Ha egy közösség aktív, és igyekszik másokkal is megosztani a saját szokásait, azzal mi is többek leszünk.”

Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat szószólója egyetértett az előtte elhangzottakkal. Mint mondja, hálás, azért, hogy két közösség ilyen példásan tud egymás mellett élni. Úgy érzi, sikerült bevonniuk a veszprémi lakosokat a kulturális életükbe és mindig nagy öröm számukra, ha egy általuk rendezett eseményen megtelik a nézőtér. „A veszprémiek évről évre megértik, kik vagyunk mi.” – tette hozzá.

Gembik Olexandr festőművész kiállítása négy területre bontható: egy ukrán tematikára, egy magyar tematikára, a mai absztrakt modern stílusra, illetve a grafikai illusztrációkra. Hartyányi Jaroszlava nyughatatlan, örökmozgó emberként jellemezte a művészt, amely a képein is tükröződik.

Rengeteg technikát és anyagot kipróbált a festészetben és kevesen tudják róla, de szobrászként is aktív. Tájképein megjelennek az ukrán mezők, a Kárpátok és a Balaton is. Olyan hétköznapi és emberi témákból merít ihletet, mint a bortermesztés vagy egy táncos mulatság.

A művész kiállításával kapcsolatban, hangsúlyozta: egy alkotónak sosem egyszerű saját munkáiról beszélni, a néző az, aki végül dönt. Ezzel a végszóval buzdította a résztvevőket a művek felfedezésére.

 

Forrás: Vehír.hu