Élhetőbb, biztonságosabb a város

Viszonylag kevés kritikus hanggal, zavartalanul zajlott le az év végi közmeghallgatás csütörtökön a városházán, melyen Veszprém környezeti állapota és közbiztonsága volt fókuszban. Dr. Ipsits Csaba rendőrezredes elmondta: tavalyhoz képest mintegy15 %-kal csökkent a bűncselekmények száma.

Viszonylag kevés kritikus hanggal, zavartalanul zajlott le az év végi közmeghallgatás csütörtökön a városházán, melyen Veszprém környezeti állapota és közbiztonsága volt fókuszban.

A fórum moderátora Brányi Mária alpolgármester volt, aki első napirendi pontként Veszprém környezeti állapotáról és az elmúlt év ez irányú fejlesztéseiről számolt be. Rendkívüli eseményre ezúttal sem volt példa, a levegő minősége pedig továbbra is a jó és kiváló minősítést kapott.

2016-ban több, a közműveket érintő jelentős felújítási munkálatba is belevágott az önkormányzat, amelyek részben már a kertvárosi csapadékvíz-elvetést készítik elő.

Jól vizsgázott az idén bevezetett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés is, a tapasztalatok szerint a lakosság egyre tudatosabban viszonyul a környezethez.


Az alpolgármester elmondása szerint javában zajlanak a közlekedési fejlesztések előkészületei is, melyek elsősorban a Budapest út – Brusznyai utca – Mártírok útja csomópontot, az északi iparterület, valamint a Jutasi út-Pápai út összekötését és a kelet-nyugati főtengelyt érintik. Emellett kisebb-nagyobb útfelújítások is történtek, melyek jelentősen javítottak a lakosság életminőségén.

Nagy figyelmet fordítanak az energetikai korszerűsítésre is, amelynek legfrissebb eredménye az MVM és az önkormányzat által létrehozott elektromos töltőállomás. Az alpolgármester továbbá kiemelte a játszótéri és köztéri fejlesztéseket.


Dr. Ipsits Csaba rendőrezredes a közrend és a közbiztonság kapcsán elmondta: tavalyhoz képest mintegy 15 %-kal csökkent a bűncselekmények száma, a felderítési arányuk és a befejezett ügyek száma pedig egyre jobb.

A legsarkalatosabb pontot jelenleg a betörések, rablások jelentik, ezeket azonban jellemzően nem veszprémiek követik el.

A rendőrezredes pozitív eredményként emelte ki a nagyvárosi bűnmegelőzési programot, melyhez Veszprém is csatlakozott, ennek köszönhetően pedig a polgárőrséggel együttműködve hatékonyabban tudtak fellépni.

Problémát elsősorban a közlekedési balesetek és az ittas vezetés, gyorshajtás jelentenek, amelyeknek a száma növekedett az elmúlt évben, a legtöbb baleset ugyanakkor nem a városban, hanem a peremterületeken, a 8-as főút közelében történt – tájékoztatott a kapitányságvezető, aki Stiegelmaier Józsefné képviselő kérdésére azt is elárulta, konkrét tervekkel rendelkeznek az ünnepek idején megnövekedett csalások megakadályozására is.

A fórum második felében a képviselők és a városi polgárság kapott hangot, akik kifejezhették véleményüket egy-egy ügyben.

Katanics Sándor önkormányzati képviselő a tavaly kirobbant ISZSZ botrány kapcsán érdeklődött, miért húzódik el ennyi ideig a vizsgálódás. Ipsits Csaba szerint a válasz a gazdasági ügyek bonyolultságában keresendő: ilyen esetben több szakértőt is be kell vonni, ez pedig jóval több időt vesz igénybe, ugyanakkor a nyomozás a megyei főkapitányság hatáskörébe tartozik.

Szóba kerültek a Quaestor-károsultak is, miszerint tartsák napirenden ezt a kérést is, Kavalecz Tibor, a Lokálpatriótok Egyesületének társelnöke pedig a hulladékszállítási díjjal kapcsolatos fizetést, illetve a helyi járatok siralmas állapotát kifogásolta, valamint a Török Ignác és az Aulich utca, illetve a Damjanich utcában található terület leaszfaltozását kérte.

Az egyesület elnöke, Molnár Ernő levélben tolmácsolta javaslatát az uszoda támogatásával kapcsolatban, melyhez maguk is gyűjtöttek adományt.

Brányi Mária levélben ígért választ a kérdésekre, az útfelújításokkal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, arról a jövő évi költségvetés megállapítása után tudnak dönteni.

Forrás: Vehír.hu