Bizonytalan múltra nem lehet stabil jövőt építeni

Ünnepi közgyűlést tartott a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület csütörtökön, ahol méltatták a civil szervezet negyed százados értékmentő munkáját. 

Az ünnepi eseményen Brányi Mária alpolgármester Pro Meritis érmet adott át Faa Juditnak.

Ezért is van szükség a múlt kutatására és az értékek ápolására. Többek között ez is kiderült a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület ünnepi közgyűlésén csütörtökön.

Az ünnepi gyűlést a Táborállás Daloskör vidám műsora nyitotta meg és tette emlékezetessé.


A szép számban összegyűlt közönséget Bándi László, az egyesület elnöke köszöntötte.

Dr. Vajda Viktória, a Veszprém Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntőjében elismerte az egyesület immár negyed évszázados értékmentő munkáját. Mint mondta, gyökerek nélkül egyetlen nemzet sem emelkedhet fel, ezért különösen fontos az örökségek, a nyelv és a kultúra ápolása és őrzése.


Az ünnepi gyűlésen Brányi Mária alpolgármester Pro Meritis érmet adott át Faa Juditnak.

Faa Judit Veszprémben született. A Kossuth Lajos Általános Iskolába járt és a Széchenyi Ferenc Kertészeti Szakközépiskolában érttségizett, majd ezután a nyomdaiparral ismerkedett meg. Jelenleg a 2008 óta működő Veszprémi Szemle Várostörténeti Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke. Veszprém helytörténetének kutatásával már gyermekként kapcsolatba került, szülei számtalan történetet osztottak meg vele, melyek nyitottá tették a régmúlt megismerésére. A Veszprémi Szemle lége nagyon fontos számára, hiszen lehetőségeihez mérten ezáltal tudja támogatni azokat a nagy tudású embereket, akik időt nem kímélve kutatják hazánk történelmét. Hitvallása szerint veszprémiként ismernünk kell a múltunkat, gyökereinket ahhoz, hogy tudjuk, merre van a helyes út a jövő felé és ezt kötelességünk az itt felnövekvő generációnak átadni.


Tóth Dezső az egyesület múltjáról beszélt, és a fáradságos munkáról, amelyre az egyesület alapköveinek letételéhez volt szükség. Beszélt arról, hogy a második világháború idején a kormány az egyesületek megszüntetéséről szóló rendeletével kísérletet tett a múlt eltörlésére, s a világ csak lassan tért újra magához. Először csak mozgalmak, munkacsoportok jöttek létre, aztán egyre több kiadvány, kutatás született, míg a világ újra felismerte, hogy a múlt emlékei értéket képviselnek.

Forrás: Vehír.hu