Több száz lakással bővülhet a Takácskert

Lakossági fórumon ismertették a Takácskert fejlesztési terveit hétfőn. A Halmay György önkormányzati képviselő által vezetett fórumon a körzet lakói a hulladékszállítással, közlekedéssel kapcsolatos problémáikat is jelezték.

Lakossági fórumon ismertették a Takácskert fejlesztési terveit és a jelenleg is folyó építési beruházásokat hétfőn.

A fórum vezetője Halmay György önkormányzati képviselő volt. A lakók előzetesen jelezhették problémás kérdéseiket. A beszélgetés és vita témáját négy fő pontban foglalták össze: szükségessé vált megtárgyalni a nehézkessé vált közlekedést, a csatornázás, a szelektív hulladékgyűjtés kérdését, valamint azt a problémát, hogy az építési tervek és engedélyek legyenek mindenki számára elérhetők, nyilvánosak.

Sebestyén Imre, az ART-HITECT XXI Kft. építész tervezője azzal kezdte, hogy a tervek nagyon is nyilvánosak, már 2003 óta. Az építkezés az előírásoknak megfelelően zajlik, a legfőbb cél pedig egy mindenkinek megfelelő infrastruktúra kiépítése. Sebestyén Imre elismerte, hogy nyilvánvalóan építési forgalom terheli az itt lakókat.

A tervező azt is elmondta, hogy kistársasházas lakások, két és fél szintes társasházak, kétszintes sorházak építése a cél, valamint tízlakásos egységek megvalósítása mélygarázzsal, amelyekkel egy ütemben megvalósul a közvilágítás, parkok kialakítása is. Tervben van 300 lakás építése 400-450 férőhelyes parkolóval.

A gázgerincvezeték kiépítése és a vízellátás a 8-as útról fog megvalósulni. Az építés sorrendjében első helyen szerepel az új bejáró megépítése, majd ezt követik a társasházak, s végül a garázsok kiépítése. A kivitelezés ideje várhatóan 3-5 év.

Felmerült a csapadék- és szennyvíz-elvezetés kérdése is, amelyre azt a választ kapták a lakók, hogy az állatkertig építik ki a szennyvízhálózatot, illetve az majd annak rendszerére fog rácsatlakozni.

A lakók sérelmezték a balesetveszélyes közlekedést, amelyet a Takácskert utcát elfoglaló építési járművek idéznek elő. A szakértők erre azt reagálták, hogy sajnos az építkezések mindig magukkal vonzzák az útforgalom növekedését is.

Kovács Zoltán városüzemeltetési irodavezető elismerte, nem könnyű megoldást találni a fennálló közlekedési problémára, amely az építkezések kezdése miatt vált bonyolulttá. Terveznek egy Takácskert I. és II. felőli körforgalmat, illetve a temető felőli megközelítést, valamint az ideiglenes bejáró megszűntetését is, illetve a már említett új bejáró építését.

A körforgalmak remélhetőleg lehetővé teszik majd a József Attila utca felőli lassítást, így egy rendszerszerűbb közlekedés létrejöttét.

Forrás: Vehír.hu