Új demens foglalkoztató épül a Völgyikút utcában

Augusztus végére kész az új demens foglalkoztató Veszprémben. Az 55,6 millió forintos épületrészt a Völgyikút utcai szociális intézményhez építik. Az új szárnnyal javul a demensek nappali ellátása a városban.

Augusztus végére kész az új demens foglalkoztató Veszprémben. Az 55,6 millió forintos teljes beruházási költséggel létesülő épületrészt a Völgyikút utcai szociális intézményhez építik. Az új szárnnyal javul a demensek nappali ellátása a városban.

A Vehir új cikksorozatában a Veszprémet érintő fejlesztésekről olvashatnak részletesebben. A sorozat második részében a Völgyikút utcai szociális intézmény új szárnyáról írunk, melyhez ismét Lamos Péter, a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Iroda vezetője nyújtott segítséget.


A Völgyikút utcai szociális intézmény (Google fotó)

A Völgyikút utcai szociális intézmény eddig hátrányban volt a demens ellátás szempontjából, most viszont változik a helyzet: 46,9 millió forintért építenek foglalkoztatót, társalgót, pihenőszobákat, emellett teraszt is. Az építkezés az uniós Településfejlesztési Operatív Program és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásával, valamint VMJV Önkormányzatának költségvetéséből valósul meg.

Az új épületrész építése március végén kezdődött, a tervek szerinti befejezés pedig augusztus végére várható.

Az új szárny földszintes lesz, melyben szociális helységeket, foglalkoztatót, társalgót, és tekintettel a gondozás nappali ellátás jellegére, a gondozottak részére nemenként pihenő szobákat alakítanak ki.


Ilyen volt a felújítandó udvar márciusban

Az ezekhez kapcsolódó két vizesblokk megépítésén túl kialakítanak egy raktár és egy takarítószer tárolót is, és a már meglévő udvart is megújítják - mondta kérdésünkre Lamos Péter.

Az akadálymentesített épületben új eszközök beszerzését (asztalok, ágyak, heverők, kanapék, szekrények, informatikai eszközök, TV, függöny, karnis, fejlesztő eszközök) is a pályázati pénzből finanszírozzák, közel 3,2 millió Ft értékben.

A fennmaradó 5,5 millió Ft összeget az építés előkészítése- és járulékos költségei emésztették fel, például: tervdokumentációk készítése, műszaki ellenőrzés, hatósági eljárási díjak, stb.

Az építkezés megkezdésekor Brányi Mária alpolgármester azt mondta, hogy a beruházásnak köszönhetően a demenciával élők nappal egy biztonságos helyen tartózkodhatnak majd, ahol minden olyan gondozást megkapnak, amelyet eddig általában a családtagok végeztek el. A közvetlen cél megvalósulásával a projekt hozzájárul a családi terhek csökkentéséhez és a foglalkoztatottsági szint növeléséhez.

Forrás: Vehír.hu