Pénteken rajtol a mobilitási hét

A környezettudatosság mellett a biztonság is előtérbe kerül az Európai Mobilitási Héten szeptember 15. és 22. között. A programok között gyalogos és kerékpáros, sőt kickbike - ez utóbbi a roller és a bicaj kereszteződése - túra is szerepel.

A környezettudatosság mellett a biztonság is előtérbe kerül az Európai Mobilitási Héten szeptember 15. és 22. között.

Mi az Európai Mobilitási Hét?

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya, melynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Magyarországon 2016-ban már több mint 200 település vett részt a programokban, amivel hazánk - közel ötven ország versenyében - a harmadik helyen végzett. A kampány egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az ésszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. Az idei év mottója: „Közös út, közös jövő”. Témája: tiszta, közösségi és intelligens mobilitás. >> 
emh.kormany.hu

A programsorozat pénteken egy kiállítással indul: a Városháza aulájában Életünk az utakon címmel a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság baleseti helyszínelőinek életképeit tekintheti majd meg a közönség.


Előtérben a környezettudatos közlekedés

Szombaton szakavatott idegenvezető vezeti körbe az érdeklődőket a belvároson egy gyalogos túra keretében: az Óváros térről induló menet a Várnegyedet járja majd be. Ugyanezen a napon a Veszprémi Egészségfejlesztési Iroda szervezésében nordic walking tanfolyamot is szerveznek.

Vasárnap 9 és 14 óra között rendezik meg a Veszprém szlalom és baleset-megelőzési nyílt napot, ahol motoros és autós szimulátorral, kerékpáros rutinpályával, a már elhíresült „részegszemüveggel” is várják az érdeklődőket. Délután pedig kickbike túrát szerveznek – ez a roller és a bicikli keresztezésével létrehozott közlekedési eszköz.

 
Kickbike

Szeptember 19-én, kedden elektromos robogót, illetve egy magyar fejlesztésű töltőhálózatot és szoftvert mutatnak be a Kossuth utcán (eső esetén a Bagolyvári úti parkolóházban). Erre a programra azért is érdemes odafigyelni, mert jövőre ezt a rendszert tesztüzembe is helyezik városunkban.

Szeptember 20-án a rendőrség Egy másodpercen múlik az élet című, a biztonságos közlekedést támogató kisfilmjét és előadását mutatják be a Hangvillában és a Városháza Kossuth termében.

Szeptember 21-én a Kossuth utcán az első osztályosokra figyelnek majd a rendőrök, a Kreszfeszt elnevezésű programon az ő biztonságos közlekedésre nevelésük a cél.

 
Reméljük, ennél autómentesebb lesz az autómentes nap...

Az autómentes nap ezúttal is szeptember 22-én lesz – pénteken az ÉNYKK helyi buszjáratain a forgalmi engedély felmutatásával ingyenesen lehet utazni.

Idén is lezárják a Wartha Vince utca Stadion parkoló és Stadion utca közötti szakaszát, ahol sportversenyekkel, közlekedésbiztonsági programokkal, valamint a Magyar Honvédség szervezésében katonai akadályversennyel készülnek.

Ezúttal is megrendezik a középiskolások számára az Óváros térről a Stadionhoz beérkező futóversenyt, ami kilenc órakor rajtol majd.

A veszprémi programokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 800 ezer forinttal támogatta.

Forrás: Vehír.hu