Ünnepi megemlékezés október 23-án

1956 hősei példaként szolgálnak ma is, mikor ismét Magyarország szabadsága és függetlensége a tét  mondta ünnepi beszédében Porga Gyula polgármester hétfő este a Megyeház téren rendezett október 23-i veszprémi ünnepségen.

Porga: a magyarok szabadnak születtek, és szabadon is kívánnak élni

1956 hősei példaként szolgálnak ma is, mikor ismét Magyarország szabadsága és függetlensége a tét  mondta ünnepi beszédében Porga Gyula polgármester hétfő este a Megyeház téren rendezett október 23-i veszprémi ünnepségen.

Estig sem csillapodott a hétfő reggel óta tartó viharos szél és eső, ennek ellenére nagyjából százan gyűltek össze a Megyeház téren, ahol Kőrösi Csaba színművész és a Magyar Honvédség Légierő Zenekarának műsorával kezdődött a veszprémi önkormányzat ünnepsége.

1956 a bátrak forradalma volt, akik nem tűrhették a rabszolgaság igáját, mert szabadnak születtek  mondta az ünnepi megemlékezésen Porga Gyula.

A polgármester azt mondta, a bátrak forradalmának kezdetét jelezték a budapesti tüntetések, melynek nyomán megszületett az új Magyarország. Egy nemzet magára talált az elnyomás sötét börtönében, és napfényre vágyott  fűzte hozzá.

„Ma Brusznyai Árpádra is emlékezünk, aki a szelíd bölcsészből vált bátor és bölcs vezetővé, majd halt mártírhalált a megtorlás bosszújának következményeként”

- emlékezett vissza a veszprémi forradalom ikonikus alakjára.

Az utcára menő emberek mindenhol hitet tettek a szabadság mellett, mely minden emberi lény természetes állapota- mondta Porga Gyula, aki szerint az ’56-os események világszerte mindenkit megleptek, annyira gyorsan zajlottak le. „A forradalomra lélekben már hosszú ideje óta készült a magyar”  osztotta meg gondolatait.

„A magyarok nem tűrték a szolgaságot, és nem tűrik ma sem. Lélekben a magyar ember mindig szabad volt, és ez a belső szabadság vezetett a lelkek forradalmához, mely végül tisztító viharként söpört végig Magyarországon”- fogalmazott. 

A szabadságharc minden megtorlása és kegyetlensége kevés volt ahhoz, hogy kiírtsa a szabadság iránti vágyat a szívekből

 mondta Porga Gyula.

„Nem hiába haltak meg 1956 hősei, akiknek cselekedetei mindmáig például szolgálnak a nehézségek közepette, amikor ismét Magyarország szabadsága és függetlensége a tét. Üzenjük, hogy a magyarok szabadnak születtek, és szabadon is kívánnak élni a saját országukban, mely ezer esztendeje szilárdan áll a történelem viharaiban”  fejezte be ünnepi gondolatait Veszprém polgármestere.

Porga Gyula ünnepi beszéde után a Ghymes együttes énekese és zenészbarátai zenéltek, majd koszorúkat helyeztek el veszprémi politikusok és szervezetek a Megyeház téri Brusznyai emlékszobornál.

Forrás: Vehír.hu