Beiktatták az új veszprémi érseket

A veszprémi Szent Mihály Székesegyházban szombat délelőtt több mint 400 meghívott vendéggel és ünnepi szentmisével iktatták be a Veszprémi Főegyházmegye új érsekét, a Pécsről érkező Udvardy Györgyöt.

A keresztény identitás és Krisztus akaratának megerősítését tartja fő feladatának Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye új érseke, aki 22 év után váltja a nyugdíjba vonuló Márfi Gyulát.

A veszprémi Szent Mihály Székesegyházban szombat délelőtt több mint 400 meghívott vendéggel, útlezárásokkal és ünnepi szentmisével iktatták hivatalba a Veszprémi Főegyházmegye új érsekét, a Pécsről érkező Udvardy Györgyöt.

Erdő Péter bíboros, megyés püspökök, polgármesterek, állami szereplők, valamint a tudományos és a társadalmi élet képviselőinek jelenlétében tette le esküjét, és iktatták hivatalba az egyházmegye új érsekét. A több órás program alatt többen köszöntötték és üdvözölték Udvardy Györgyöt új pozíciójában.

 
A vendégek egy része kivetítőn nézhette a székesegyházban zajló szertartást

Ferenc pápa levelében azt írta: Európa evangelizálásra szorul, az egyház pedig igyekszik közösségeinek élére bölcs elöljárókat rendelni. Meggyőződése, hogy Udvardy jártasságának köszönhetően új tisztségét jól látja el, és tisztelettel fogadják őt a Veszprémi Főegyházmegye élén.

 
A Veszprémi Főegyházmegy új érseke, Udvardy György

Udvardy György a beiktatáskor úgy fogalmazott, tisztelettel fogadta Ferenc pápa kinevező bulláját, hogy a gazdag kultúrával rendelkező Veszprémi egyházmegyét szolgálja. Mint mondta, bátran bízza rá magát az egyház lelkének vezetésére, feladatának pedig Krisztus akaratának megújítását és a keresztény identitás megerősítését tartja.

– AZ EGYHÁZBAN ISMERHETJÜK FEL MAGUNKAT ÉS ISMERHETJÜK FEL AZ EMBERI ÉLET MÉLTÓSÁGÁT. BOLDOG, MÉLTÓ ÉLETET SZERETNÉK HIRDETNI AZZAL A BIZONYOSSÁGGAL, HOGY AZ EVANGÉLIUM NYELVTŐL ÉS KULTÚRÁTÓL FÜGGETLENÜL MINDENKINEK KÉPEST BOLDOGSÁGOT OKOZNI

 mondta.

Márfi Gyula 22 év után távozik az egyházmegye éléről. Leköszönő beszédében háláját fejezte ki mindazoknak, akik mellette voltak papi és püspöki évei alatt. 

 Köszönöm az örömöket, de a kudarcokat a megpróbáltatásokat is. Ugyanakkor elnézést kérek mindenkitől, akiknek fájdalmat okoztam, vagy megbántottam  zárta gondolatait, majd arra kérte a híveket, imádkozzanak az egyházmegyéért, az új főpásztorért és érte is.

Az új érsek beiktatására azért volt szükség, mert Márfy Gyula tavaly betöltötte 75. évét, és ekkor a szokásjog alapján lemondott a tisztségéről. Ugyanezen szokásjog alapján Udvardy György akár 2035-ig vezetheti a főegyházmegyét.

 
Márfi Gyula 22 évig volt az egyházmegye érseke

A teljes 2,5 órás beiktatási szertartás és szentmise a YouTube-on nézhető vissza:

(Dupla kattintással teljes képernyős nézet)
 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Kovács Bálint)