A forradalom leverésére emlékeztek Veszprémben

A szovjet hadsereg 1956-os Magyarország elleni támadására emlékeztek a Brusznyai-emléktáblánál hétfőn. Kahler Frigyes történész, jogász beszédében felidézte: 1956. november 4-én a hatalmas túlerőben lévő szovjet haderő megkezdte a forradalom leverését, a tankok nyomában pusztulás, vér és gyász járt.

A szovjet hadsereg 1956-os Magyarország elleni támadására emlékeztek a Brusznyai-emléktáblánál hétfőn.

Kahler Frigyes történész, jogász beszédében hangsúlyozta, a forradalom résztvevői a szabad Magyarországért cselekedtek. Felidézte, 1956. november 4-én a hatalmas túlerőben lévő szovjet haderő megkezdte a forradalom leverését, a tankok nyomában pusztulás, vér és gyász járt.

Hangsúlyozta, az utókor fel­adata, hogy emlékezzen a harcok elesettjeire – akik egyenlőtlen küzdelemben próbálták meg a lehetetlent –, az orvlövészek áldozataira, a harcok során megöltekre, a sortüzek és a jogi bosszú áldozataira. Hozzátette, a hatalom a békepárti forradalmárokat, így például Veszprémben Brusznyai Árpádot tekintette legádázabb ellenfelének, akiben bíztak az emberek, és nem fegyverrel, hanem az erkölcs és a jog erejével léptek fel a rendszerrel szemben.

– Emlékezni kell a pufajkások kegyetlenkedése során megöltekre, azokra, akiket internáltak vagy a Szovjetunióba hurcoltak. Emlékezni kell a decemberi nőtüntetések résztvevőire, a munkástanácsokra, és a nemzetközi nagypolitika kétszínűségére, amely belügynek tekintette azt, ami Magyarországon történt – fogalmazott a jogász.

Kahler Frigyes megjegyezte, azok az erők, amelyek 1956-ban felléptek a magyar forradalom ellen, ma is ott vannak a nemzetközi küzdőtéren.

A veszprémi áldozatokról nevük felolvasásával emlékeztek meg. A rendezvényen – amelyet a Kereszténydemokrata Néppárt veszprémi szervezete rendezett – közreműködött Szeles József, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. Az eseményt koszorúzás zárta.

Képgaléria itt >>

Forrás: Napló-Online.hu

(Kép: Penovác Károly)