Meg kell hallani a történelem szavát

A kényszermunka táborokba elhurcoltakra emlékeztek meg péntek délelőtt a Gulág emlékműnél, ahol Porga Gyula polgármester is megjelent a veszprémi önkormányzatot képviselve.

A kényszermunka táborokba elhurcoltakra emlékeztek meg péntek délelőtt a Gulág emlékműnél.

A megemlékezésen Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban Volt Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének elnöke mondott beszédet, aki úgy fogalmazott, minden ilyen rendezvényre azért van szükség, hogy emlékezzünk és emlékeztessük az embereket a múltra.

„A magyar társadalom nagy része ma elfelejti, hogy 1944 őszétől kezdve mi történt több mint 800 ezer ártatlan magyarral, hogyan hurcolták el őket a lágerekbe, hogyan végezték ki őket, és nyomorították meg több millió itthon maradt magyar életét, és hogy milyen kevesen tértek közülük vissza.


S hogy miért kell emlékeztetni erre az embereket? Németországban a nürnbergi per során a náci bűnösöket elítélték, majd egy emberöltővel később életnagyságú Lenin-szobrot avattak. A múlt itt van előttünk és bekopogtat az ajtón” – figyelmeztetett Menczer.

Az elnök felidézte, a II. világháborúnak és az azt követő megtorlásoknak minden 2. magyar család áldozatául esett, ma azonban erről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, mert nem divat róla beszélni.

Holott nagyon fontos lenne, hogy a felnövekvő nemzedékek is meghallják a múlt szavát, tisztába kerüljenek a 20. század legborzalmasabb korszakával, hogy a jövőjükről józanon tudjanak dönteni. Mert csak akkor tudjuk fenntartani a szabadságot, csak akkor lesz jelenünk és jövőnk, ha a múltunkat ismerjük, az emlékezetet fenntartjuk.


A rendezvény végén az összegyűltek elhelyezték a megemlékezés koszorúit és virágait, köztük Porga Gyula polgármester az önkormányzat részéről.

  
Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint