Hanyagoljuk a PET-palackot, igyunk tiszta vizet!

A „tölts vizet a kulacsodba” nevű kampány célja, hogy a köznevelésben résztvevő 13. évfolyamos diákok figyelmét felhívják a PET-palackok elkerülésének lehetőségére, és a csapvíz fogyasztásának előnyeire.

A PET-palackok hanyagolására és a tiszta víz fogyasztására nevelik az alsósokat

Egy környezetvédelmi program keretében kaptak felvilágosítást és kulacsot a veszprémi általános iskolások.

A veszprémi önkormányzat közel 20 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el klímastratégia kidolgozására, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformáló programok megvalósítására.

A 2020-ban kezdődő program időtartama alatt a megvalósítók Veszprém klímastratégiájával összhangban interaktív, tematikus szemléletformáló programokat szerveztek, szerveznek és bonyolítanak le. Ennek egyik része a „tölts vizet a kulacsodba” nevű kampány, melynek célja, hogy a köznevelésben résztvevő 13. évfolyamos diákok figyelmét felhívják a PET-palackok elkerülésének lehetőségére és a csapvíz fogyasztásának előnyeire.

Ezt a projektet a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont (BABAKO) aktív közreműködésével hajtják végre.


A veszprémi alsósok ingyen kulacsot kaptak a projekt keretében

A Kossuth Lajos általános iskolába járó diákoknak a témáról Szűcs Attila, az egyesület elnöke hétfő délután tartott előadást. Ebben többek között arról is beszélt, hogy sok országgal ellentétben Magyarországon  Veszprémben különösképp  tiszta és jó minőségű csapvíz áll rendelkezésre, szinte ingyen, ugyanis nagyjából 3 liter víz kerül 1 forintba, ám ez is csak akkor marad így, ha mindig spórolunk vele.

Az alsósok az előadás végén ajándék kulaccsal térhettek haza, mellyel ők és szüleik is hozzászoktathatják magukat ahhoz, hogy ezt használják ahelyett, hogy PET-palackos vizet vennének.

Kovács Áron önkormányzati képviselő érdekességként felidézte, hogy míg a világ sok országában nem jutnak megfelelő ivóvízhez, és milliók halnak meg emiatt vagy ennek következményeiben, addig a fejlett országokban kampánnyal kell felhívni a figyelmet az egészséges csapvíz fogyasztásának lehetőségére.

Úgy látja, ennek egyik oka, hogy sok tévhit él a csapvízzel kapcsolatban, többek közt, hogy klóros, vagy hogy gyógyszermaradványok miatt nem egészséges.


Kovács Áron önkormányzati képviselő

Az önkormányzat a „tölts vizet a kulacsodba” nevű kampányban a szemléletformálás mellett 3000 kulacsot osztott szét az 13. osztályos általános iskolások között Veszprémben.

További részletek az EU pályázatról itt >>


Forrás: Vehír.hu
Kép: Simon Dani