Megújul a vasútállomás és környéke 2023-ra

Megújul a vasútállomás épülete, bővítik a parkolót, újraaszfaltozzák az oda vezető utcát – a vasútállomás környékének fejlesztését jelentették be pénteken: Veszprém szégyenéből a város büszkesége válik.

Megújul a vasútállomás épülete, bővítik a parkolót, újraaszfaltozzák az oda vezető utcát – a vasútállomás környékének fejlesztését jelentették be pénteken.

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Ovádi Péter parlamenti képviselő elmondta: a vasútállomás Veszprém szégyenéből a város büszkeségévé válik.

A terület rekonstrukciója annak idején kimaradt a Modern Város Programból, azonban az Európa Kulturális Fővárosa révén az állam megadja a megvalósításhoz szükséges anyagi támogatást.

A képviselő rámutatott: 2023-ra olyan állapotban kell lennie a város kapujának is tekinthető épületeknek és környezetüknek, ahol méltóképpen fogadhatjuk a hozzánk érkezőket.


A beavatkozás részleteiről Porga Gyula polgármester beszélt. A környéken több tulajdonos – a MÁV-Volán csoport, a Posta, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az önkormányzat – is rendelkezik tulajdonnal, érdekeltséggel, így meg kellett találni az összhangot ezen szereplők között.

A polgármester emlékeztetett, hogy erre korábban, az intermodális csomópont tervezésekor már tettek kísérletet, így most volt mihez nyúlni, az akkor megfogalmazott célokat és terveket kellett leporolni, újragondolni.


2023-ra kialakítanak egy új, száz férőhelyes parkolót. Megújul a vasútállomás főépülete. A nappali hajléktalan-ellátás átköltözik az egykori MÁV-szálló épületébe, a jelenlegi melegedőt pedig elbontják, a helyén parkot alakítanak ki. Újraaszfaltozzák a körgyűrűtől az állomás épületéhez vezető útszakaszt.


A polgármester hozzátette: ezek azok a legsürgetőbb tennivalók, amikkel 2023-ra el kell készülni. A terület fejlesztését azonban az Európa Kulturális Fővárosa évet követően is folytatni akarják: erre az időszakra marad a közösségi közlekedés infrastruktúrájának megújítása és a vágányok akadálymentesítése is.

 
Forrás: Vehír.hu
Kép: Kovács Bálint